Hondenbezitters strijden voor afvalbakken hondenpoep

Onder het motto “geen bakje voor kakzakje” deponeren hondenbezitters  uit de Groninger wijken Selwerd  en Paddepoel demonstratief de kakzakjes in de afvalzakken die je her en der tegen komt in Park Selwerd of leggen het op een verzamelplek. De hondenbezitters hebben geen enkel probleem met de

opruimplicht. Wat ontbreekt zijn de voorzieningen die passen bij het gewijzigd beleid van de gemeente Groningen. Het plaatsen van slechts enkele bakken in dit park is niet teveel gevraagd voor de veel betaalde hondenbelasting. Dit geldt niet alleen voor dit park. Het tegengaan van hondenpoep daar horen voorzieningen als afvalbakken bij iets wat menige stad niet achterwege heeft gelaten. Zeker als belasting wordt geheven voor het houden van een hond.

Slechts enkele gemeenten in Nederland heffen nog de hondenbelasting. De opbrengst van deze belasting is volgens het CBS toegenomen van 43 miljoen euro in 2001 naar 58 miljoen euro in 2011.  Inmiddels is door een Duitse advocaat een verzoek bij het Europese hof gedaan deze belasting af te schaffen vanwege het schenden van mensenrechten.

Voor het ruimen van de hondenpoep worden over het algemeen plastic zakjes gebruikt die vervolgens in een groene container thuis of in een verzamelcontainer bij de flats worden gedeponeerd. Enerzijds het probleem dat je je afval niet kwijt kunt anderzijds de bevordering van de afvalstroom plastic welke juist tegen gegaan zou moeten worden. Het zou de gemeente sieren in onze milieubewuste tijd deze afvalstroom beheersbaar te maken en papierenzakjes te stimuleren.

Het bijplaatsen van extra afvalbakken zou volgens wethouder Janny Visscher te duur zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *