International Business College op Kamerlingh Onnes

steden nederland groningen, selwerdOp 14 januari is op het Kamerlingh Onnes tijdens een feestelijke bijeenkomst de Kick-off van het International Business College (IBC). Het IBC is een nieuw onderwijsconcept waarbij havoleerlingen leren ondernemen. Een IBC-leerling volgt vier dagen per week regulier havo-onderwijs, de andere twintig procent van de tijd wordt gewijd aan een opstap in het ondernemerschap. Het komend schooljaar begint de eerste lichting leerlingen van het Kamerlingh Onnes aan het IBC. Tijdens de Kick-Off  zal na een introductie van het IBC-concept een forumdiscussie plaatsvinden met prominenten uit bedrijfsleven en onderwijs.

Tijdens de Kick-Off is er een forumdiscussie onder leiding van Marc Wiers (RTV-Noord) met Dirk-Jan Huizing, jong ondernemer van het jaar 2012, Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW-Noord en Lenie van der Ham, initiator van het IBC.

Havoleerlingen die het profiel Economie en Maatschappij volgen, kunnen deelnemen aan het IBC. Het IBC richt zich op het ontwikkelen van ondernemerschap in de ruimste zin van het woord. De IBC-leerlingen werken volgens het 80/20-concept: ze besteden 80% van hun tijd op school aan het reguliere havoprogramma; en een dag per week draaien ze mee op het IBC.

Het IBC-programma bestaat onder meer uit het starten van een eigen bedrijfje, het volgen van gastlessen en workshops op het HBO en in het bedrijfsleven op het gebied van bedrijfsmatig handelen, leiderschapstijlen, internationalisering, etiquette, etc. Ook gaan de leerlingen op bezoek bij Duitse IBC-scholen en leggen zij bedrijfsbezoeken af in de stad en de regio. Het IBC wordt gekenmerkt door één dag bezig zijn met de wereld, zoals die zich nationaal en internationaal aan leerlingen voordoet.
Met het IBC wil het Kamerlingh Onnes gehoor geven aan de vraag vanuit de samenleving naar meer aandacht voor ondernemerschap. Het biedt de school bovendien de mogelijkheid het onderwijs te verbinden met het bedrijfsleven en het HBO. Op andere scholen in het land is het IBC-programma al zeer succesvol gebleken. Het geeft de leerlingen een extra uitdaging naast het reguliere programma. Ze moeten solliciteren naar een plek op het IBC. Alleen leerlingen met goede schoolresultaten, ambitie en vooral voldoende motivatie krijgen een plaats op het IBC. Leerlingen die het programma met succes hebben afgerond krijgen naast hun havodiploma een door de ministeries van EZ en L&I erkend certificaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *