Jaar van de bij voorbij maar zonder bijen, geen mensen

bijen-7“Als de bijenvan de aardbodem verdwijnen, heeft de mens nog slechts vier jaar te leven; geen bijen, geen bestuiving, geen planten, geen mensen..” Albert Einstein (1879-1955).

Vroege Vogels sluit zondag het Jaar van de BIJ af. In een speciale uitzending over maskerbijen, slobkousbijen, onze honingbijen, honinghapjes en over de wereldwijde achteruitgang, sluit Vroege Vogels zondag het Jaar van de Bij af.

 

Bijensterfte
Het gaat al jaren slecht met de bijenstand. Daarom riepen verschillende organisaties, onder wie de Bijenstichting en de KNNV, 2012 uit tot het Jaar van de Bij. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.

Soorten
In Nederland leven 358 bijensoorten. Naast de honingbij, zijn dat bijvoorbeeld maskerbijen, zijdebijen, slobkousbijen en hommels. Voor het eerst is alle kennis gebundeld in één boek: De Nederlandse Bijen. Met beschrijvingen van alle soorten, verspreidingskaartjes en zelfs vliegtijddiagrammen.

Bijenlint
Tegelijk met het einde van het Jaar van de Bij start een nieuw initiatief: het bijenlint. Dat is een platform en een bijbehorende website met informatie over allerlei bij-vriendelijke projecten, zoals urban beekeeping, het bouwen van bijenhotels en drachtplanten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *