Jubileum concert Toonkunstkoor Bekker met wereldpremière

groningen-oosterpoort-135 jaar toonkunstkoor bekker-8Toonkunstkoor Bekker kan terug kijken op een geslaagd jubileum concert gisteravond, 9 maart, in de cultuurcentrum de Oosterpoort in Groningen, waar de grote zaal volledig was bezet. Muziek brengt veel teweeg. Ontroering, troost, blijdschap noem maar op en waar het koor het Groninger kinder- en jeugdkoor had uitgenodigd voor een bijdrage in een speciaal geschreven stuk van Henry Kelder over A Song for Saint Cecillia’s Day.

Na de pauze werd één van de meest geliefde stukken en gewaardeerde werken uit het oeuvre van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) ten gehore gebracht.  Naast de begeleiding van het Noord Nederlands Orkest een bijdrage van de solisten Gudrun Sidonie Otto, Mirjam Schreur, Christian Dietz, Tom Sol en de elfjarige Twan van der Wolde die op zesjarige leeftijd zijn opleiding begon met de AMV opleiding van Stichting Koorschool Noord Nederland. Alle foto’s: klik hier

Deze slideshow vereist JavaScript.

Henry Kelder over A Song for Saint Cecilla’s Day:

Toen Henry Kelder gevraagd werd om een stuk te schrijven als componist voelde hij zich vereerd te mogen schrijven voor een gerenommeerd koor als Toonkunstkoor Bekker. Henry Kelder heeft de muziek geschreven op een gedicht van John Dryden. Het is weliswaar in de 17de eeuw geschreven (1687), maar toch geheel van deze tijd. Wat hem aansprak was de boodschap die er in ligt. Namelijk het belang van muziek en wellicht van kunst in het algemeen. De roep om hulp van bovenaf in de vorm van Sint Cecilia, de beschermvrouwe van de muziek.
Het stuk komt eindelijk tot rust na een koraal-achtig gedeelte van trombones en men kan zich opmaken voor bezinning en het prijzen van Cecilia. Hier wilde de componist het kinderkoor voor gebruiken.

Het zevende vers is deel III (Cecilia), en is het rustpunt van het stuk, gedragen door de kinderen, onze toekomst en hoop. Slechts begeleid door twee harpen wordt Cecilia in de hemel aangeroepen door de zingende menselijke stem.

Na de pauze een prachtige, dynamische uitvoering van Mozart’s Requiem die voor een ieder in herinnering zal blijven. Het was een grootse avond!

 

Eén gedachte over “Jubileum concert Toonkunstkoor Bekker met wereldpremière

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *