Kinderboerderijen gesloten in verband met vogelgriep

natuur, dierenOp zondag 16 november is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) hoogpathogeen is. Dit betekent dat deze variant van vogelgriep zeer besmettelijk is voor vogels. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Daarom moeten ook kinderboerderijen per direct maatregelen treffen.

Standstill in heel Nederland
Elk jaar wordt er wel ergens in Nederland vogelgriep geconstateerd, maar meestal gaat het om een laagpathogene variant (hierbij worden de dieren niet zo ziek). In 2003 was er voor het laatst een hoogpathogene besmetting vastgesteld, hier worden de dieren erg ziek van. Zodra er een hoogpathogene besmetting is vastgesteld, worden in heel Nederland maatregelen genomen. Eigenlijk alles wat met pluimvee te maken heeft, wordt stilgelegd: de standstill. Tijdens de standstill wordt het besmette bedrijf geruimd en wordt onderzocht of het virus zich verder heeft verspreid bij omliggende bedrijven. Omdat alle kinderboerderijen wel kippen, eenden of andere vogels houden, moeten zij ook maatregelen nemen.

Welke maatregelen moeten kinderboerderijen nemen?
De belangrijkste maatregelen waar u als publiek mee te maken heeft, zijn:

  • Van zondag 16 november tot woensdag 19 november (11.30 uur) zijn alle kinderboerderijen (verplicht) gesloten voor publiek.
  • Kippen, watervogels en ander pluimvee moet opgehokt worden. Dit zal ook na woensdag nog zo zijn. Als bezoeker kunt u merken dat bepaalde delen van de kinderboerderij (zoals de vijver of de kippenren) afgesloten zijn voor publiek.

Waarom moet de kinderboerderij dicht?
Vogelgriep kan verspreid worden via andere vogels, stofdeeltjes en vogelpoep, maar ook mensen kunnen deze griep verspreiden. Mensen kunnen geen andere mensen besmetten, maar wel de kippen. Voor kinderboerderijen is het onmogelijk om ‘bij de poort’ te controleren waar alle bezoekers de afgelopen 72 uur zijn geweest en of ze misschien in contact zijn geweest met tamme of wilde vogels. Om elke vorm van besmetting uit te sluiten, moet elke boerderij daarom 72 uur op slot. Alleen medewerkers (of vrijwilligers) die de dieren komen verzorgen en zelf niet in contact zijn geweest met pluimvee de afgelopen 72 uur, mogen op de kinderboerderij komen.

Dit is een preventieve maatregelen die altijd wordt genomen, zodra er een zeer besmettelijke dierziekte uitbreekt.

Kan ik dan ziek worden van een bezoek aan de kinderboerderij?
Nee. Er is op dit moment op maar één bedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H5N8 variant. Mensen, zoals kippenboeren, die intensief met pluimvee bezig zijn, kunnen ziek worden. Maar dat is niet ernstig en vergelijkbaar met een gewoon griepje.

Worden er kippen afgemaakt op de kinderboerderij?
In principe wordt dat niet gedaan, tenzij de dieren besmet zijn. Deze variant van vogelgriep is voor veel kippen dodelijk en zieke dieren kunnen ook gezonde dieren besmetten. De dieren kunnen eventueel gevaccineerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *