Wijkraden Nederland bijeen voor buurtrechten

groningen-paddepoel-wijkraadvergadering 2013-8881Zo’n 700 leden van wijkraden en wijkverenigingen uit heel Nederland zijn vandaag in de GrolschVeste in Enschede bijeen voor de Landelijke Bewonersconferentie. “We gaan vandaag praten over hoe we de regie in onze wijk weer terug krijgen, we willen het weer meer voor het zeggen hebben in de wijk”, zegt Maria Ygit, wijkraadslid van de wijkraad Velve-Lindehof in Enschede en bestuurslid van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners.

“We willen meer invloed hebben in datgene dat om ons heen in de wijk gebeurt. Ambtenaren van de gemeente weten vaak niet wat er in de wijk speelt, want zij wonen daar niet”, zegt Ygit. “Bij herstructureringsprojecten moeten wijkbewoners samen optrekken met gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Samen zo’n project opzetten zodat je als wijkbewoners het gevoel hebt ‘hier voel ik me thuis’.”

“Ik zie als bestuurslid van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners ook hoe het in andere gemeenten loopt. In Enschede gaat het wat dat betreft echt heel goed,” aldus Ygit. “Vandaag willen we het signaal afgeven aan alle gemeenten dat wij als wijken al jaren bezig zijn met burgerparticipatie, dat willen we voor het voetlicht zetten. Kom maar op, laten we om tafel gaan zitten!”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *