Kunstwerken bij rotondes N361 feestelijk geopend 

Een kerk of steenfabriek in Mensingeweer, een ode aan de rode baksteen in Wehe-den Hoorn en bomen van cortenstaal in Leens. Wie wel eens over de provinciale weg N361 rijdt tussen Groningen en Lauwersoog, kan de kunstwerken bij de rotondes niet zijn ontgaan. Gedeputeerde Johan Hamster opende de iconische en typisch Groningse beelden vrijdag 31 mei bij de rotonde ter hoogte van Mensingeweer.

Folly Steentijd in Mensingeweer 

Is het een kerk of een steenfabriek? Rijdend vanuit Winsum zie je een middeleeuwse kerk opdoemen. Vanuit Lauwersoog verschijnen de contouren van een steenfabriek uit de 19e eeuw. In het kunstwerk ‘Steentijd’ zitten nestkasten voor vogels, openingen voor vleermuizen en gaten voor insecten. ’s Avonds is het kunstwerk verlicht.

Folly Tiggel in Wehe-den Hoorn 

Het kunstwerk in Wehe-den Hoorn is een ode aan de moderne rode baksteen van Groninger klei. ‘Tiggel’ is afgeleid van het oud Gronings woord ‘Tiggeln’, dat steenbakken betekend. Het kunstwerk heeft een expressionistische stijl. Het bestaat uit een opstapeling van vier elementen. Het samenspel zorgt voor een wisselende vlakverdeling bij de verschillende aanzichten. Ook bij dit kunstwerk is plek gemaakt voor vogels en insecten.

Bomenrij bij Leens 

De bomen van cortenstaal bij Leens zijn onder andere geïnspireerd op het schilderij “de wagen in bos” van H.N.Werkman, lid van de Groninger Kunstkring de Ploeg. De bomen van ruim 10 meter zijn afgebeeld als eigenzinnige karakters die boven het maaiveld durven uit te steken. Later worden er dijkhuisjes van staal langs de weg geplaatst.

Samenwerking  

De provincie werkte in dit project samen met de gemeente Het Hogeland. De ontwerpen zijn gemaakt door House of Design en Studio Volop. Op de website van Studio Volop valt meer te lezen over de kunstwerken in Mensingeweer en Wehe-den Hoorn.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen Bron: Provincie Groiningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *