Minder bomenkap bij Akerk

Meer groen behouden bij Akerk

Twee van de te kappen bomen bij de Akerk worden alsnog ingepast in het plan voor de herinrichting van deze plek. Dat heeft het college deze week besloten. Het gaat om een eik en een iep, aan de zijde van de Brugstraat. Het college blijft wel vasthouden aan de kap van drie andere bomen die ziek of van mindere kwaliteit zijn. Het oorspronkelijke plan om het Akerkhof meer licht te geven, verandert hiermee doordat er twee bomen blijven staan en er meer groen is voorzien. Van de elf bomen blijven er acht staan, terwijl de monumentale oude kastanjes en lindes meer ruimte krijgen. 

De kap van drie van de elf bomen is onderdeel van de aanpak van het Akerkhof. Het pleintje bij de Akerk moet een prettige plek zijn om te verblijven. Daarvoor is het nodig dat er meer licht op de plek komt. Nu is het er redelijk donker en droog, waardoor er weinig onder de bomen groeit. Het bestaande gras is van slechte kwaliteit en moet regelmatig worden vervangen. 

Het oorspronkelijke plan wordt met de inpassing van de twee bomen iets veranderd. Het gras wordt vervangen door halfverharding, er wordt meer dan 300 m2 aan plantvakken met gemengde beplanting aangelegd en er komt meer (niet-commerciële) zitgelegenheid. Wel zullen de entrees op beide hoeken van het Akerkhof aan één kant iets worden verbreed. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om alsnog ruimte te geven aan de twee bomen. Per saldo neemt het aantal bomen in dit gebied verder toe, doordat al eerder besloten werd om als compensatie zes bomen toe te voegen in de Brugstraat en Astraat. Dit is inmiddels gerealiseerd. 

Momenteel loopt nog een rechtszaak tegen het eerdere voornemen om vijf bomen te kappen. De inpassing van de twee bestaande bomen wordt meegenomen in deze procedure. Daarvoor zal het college een nieuw besluit op bezwaar opstellen. De verwachting is dat de rechtbank begin volgend jaar een besluit neemt over de kap van de drie bomen. 

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen/Gemeente Groningen

Eén gedachte over “Minder bomenkap bij Akerk

 1. Ze zijn gek in de gemeente.
  Ik ben blij dat ze van de kaalslag afzien bij de A.kerk, maar verwacht in de toekomst wel een of andere k…smoes van de gemeente dat ze toch nog gekapt moeten worden.
  Heeft een van u al de kaalslag aan de Peizerweg gezien?
  Kerngezonde bomen!
  De gemeente wilde daar ca. 10 jaar geleden ook al de bomen weg halen, maar dat is tenslotte niet gebeurt door protesten.
  Maar nu hadden ze ineens een smoes bedacht “er vallen takken af”.
  Jaaaa ja.
  Dat dit alleen gebeurt met een fikse storm word er niet bij gemeld.
  Ik ben een frequent bezoeker en parkeer mijn auto het liefst aan de bewuste zijde waar de bomen stonden en heb nog nooit een tak op mijn dak gehad.
  Het liefst wil onze gemeente iedere boom met een beetje dikke stam kappen want daar verdienen ze aan.
  Dit hout word verkocht en voor biomassacentrales gebruikt.
  https://www.bomenkapmeldpunt.nl/tag/biomassa/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *