Nieuwe straatnamen vastgesteld – Jan Evenhuispad officieel

politiek, personenBinnen de gemeente Groningen zijn in het kader van de naamgeving openbare ruimte drie nieuwe straatnamen vastgesteld. Het gaat om het Jan Evenhuispad, de Bietenbrug en de Helperweg. De benaming Helperpad verdwijnt uit de Groningse stratengids.

Opmerkelijk is het nieuwe Jan Evenhuispad. De gemeenteraad besloot op 27 maart 2014 in een motie het toen afscheid nemende gemeenteraadslid te eren met een eigen straatnaam. De aanleiding tot deze ongebruikelijke benoeming van een nog levend persoon, verwoordde de raad onder meer als volgt: ‘Jan Evenhuis was raadslid van 7 september 1982 tot en met 26 maart 2014. Bijna 32 jaar lang heeft hij de stad gediend als raadslid, maar daarnaast heeft hij ook op de achtergrond voor diverse hulpbehoevende burgers in de stad het nodige betekend. Sinds 1990 was hij nestor van de raad.’ Evenhuis’ naam is verbonden aan de dam bij de Ter Borchlaan ter hoogte van de Snip, die op zijn initiatief is aangelegd. Kinderen hoeven daarmee niet meer om te fietsen naar school. Het straatnaambord zal eind september feestelijk worden onthuld.

In het kader van de beoogde aanleg van de Helperzoomtunnel is er een nieuwe weg gepland tussen de Helperzoom en de kruising met de Duinkerkenstraat/Helperpark. Het nu nog op die plek gelegen Helperpad verdwijnt daarmee. De nieuwe weg is Helperweg genoemd en is daarmee een toevoeging aan de ‘Helper’-verzameling met onder andere Helperzoom, Helperbrink en Helperpark wat de vindbaarheid ten goede komt.

De aanleg van de Helperzoomtunnel leidt ook tot een kleine wijziging in de wijkgrenzen Europapark en Winschoterdiep.

steden nederland, groningen, zeeheldenbuurtDe nieuwe dubbele brug voor fietsers en voetgangers over het Hoendiep naar het terrein van de voormalige Suikerunie is Bietenbrug genoemd. De naamgeving verwijst naar het vervoer van de gebruikte suikerbieten, maar is ook een knipoog naar het gezegde “de bietenbrug opgaan.”

 

Tegelijk met het vaststellen van de nieuwe straatnamen, heeft het college ook besloten tot het wijzigen van wegen in de buurt Eemskanaal. Daar wordt de Scandinaviëweg korter, terwijl de Agunnarydweg anders gaat lopen en Kotkastraat een stukje wordt doorgetrokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *