Nieuwkomers in Groningen op Open Monumentendag

Huize Tavenier, Scholtenkoepel, EMG gebouw geopend

steden nederland, groningen, centrumOpen Monumentendag biedt dit jaar voor elk wat wils. Een grote variëteit aan boerderijen, woonhuizen, kerken en gasthuizen is op zaterdag 14 september opengesteld voor het publiek. Dit jaar is een aantal bijzondere gebouwen toegankelijk die daarvoor niet of nauwelijks te bezichtigen waren. Ook kan men met een bouwlift een kijkje nemen bij de verbouwing van Watertoren Noord én er wordt aandacht besteed aan naoorlogs erfgoed.

groningen-centrum-ubbo emmiussingel-huize tavenier-1Huize Tavenier, de mooiste Jugendstil-villa van Groningen aan de Ubbo Emmiussingel, doet dit jaar voor het eerst mee. Veel Groningers zagen hier het levenslicht, want de villa deed jarenlang dienst als kraamkliniek van het Diaconessehuis.

 

groningen-herewegbuurt-scholtenkoepel-1Ook de theekoepel bij het Herewegviaduct, gebouwd in opdracht van W.A. Scholten, is – na opgave – te bezichtigen.

 

 

 

Nieuw is ook de deelname van het hoofdrioolgemaal van het waterschap Noorderzijlvest aan het Damsterdiep. Opvallend vormgegeven door S.J. Bouma met een sculptuur van Willem Valk. Het interieur is 1928 is nog geheel intact.

Aan het Eemskanaal noordzijde is het gebouw van de Elevator Maatschappij Groningen (EMG) open voor bezichtiging. Een industrieel complex met bewaard gebleven elementen als ijzeren kolommen en graantrechters.

Bijzondere aandacht dit jaar is er voor het naoorlogs erfgoed van de stad. Onder begeleiding van een gids kan er gewandeld worden langs naoorlogs erfgoed rondom de Grote Markt. Ook een fietstocht langs naoorlogs erfgoed in de Korrewegwijk en Oosterparkwijk staat op het programma.

En een gids van de Nederlandse Tuinen Stichting leidt bezoekers door Park Groenenstein in Helpman. Voor de wandelingen en fietstocht is opgave verplicht. Dat kan tot en met vrijdag 13 september tussen 10.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 06 – 426 94 666.
Alle informatie over de Open Monumentendag 2013 is te vinden op www.groningen.nl/monumenten

De programmaboekjes zijn af te halen bij het Gemeentelijk Informatiecentrum aan de Kreupelstraat, de Openbare Bibliotheek, de VVV en dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken aan het Zuiderdiep. Op de dag zelf is de Martinikerk het centrale informatiepunt, tussen 10.00 en 17.00 uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *