Oefening Waterschap en Defensie langs Eemskanaal

eemskanaal thv damsterdiep-1Het waterschap Noorderzijlvest en de Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht oefenen op 7, 8 en 9 november bij het Eemskanaal en bij de RWZI in Garmerwolde. Noorderzijlvest oefent een hoogwatersituatie op het Eemskanaal. Gelijktijdig oefent de Nationale Reserve het bewaken en beveiligen van de zuiveringsinstallatie en de directe omgeving.

Waterschapsoefening

Het waterschap is verantwoordelijk voor de veiligheid achter de dijk. Om goed voorbereid te zijn op een dreigende situatie zoals in januari 2012 oefent Noorderzijlvest daarom een hoogwatersituatie op het Eemskanaal en de mogelijke gevolgen daarvan voor de Eemskanaalkade nz. Tijdens de calamiteitenoefening worden veel waterschappers getraind zodat ze op de goede manier handelen bij een hoogwatersituatie.

Militaire oefening

De Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht oefent tegelijkertijd het bewaken en beveiligen van de waterzuivering. Hiervoor zullen patrouilles worden gelopen en gereden. De reservisten verplaatsen zich bewapend, maar zullen geen (oefen)munitie gebruiken.

Samenwerking

De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s oefenen elk in hun eigen werkgebied een hoogwatersituatie. Tijdens de drie oefeningen werken de waterschappen en de Koninklijke Landmacht nauw samen, zodat ze elkaar bij een reële hoogwatersituatie ook goed kunnen vinden.

Wat merken omwonenden?

Tijdens de oefendagen rijden er veel voertuigen in het gebied. Defensie zet een aantal militaire voertuigen in en het waterschap voert met auto’s zandzakken en herstelmateriaal aan. Defensie zal ook patrouille lopen. De oefening gaat ’s avonds en ook ’s nachts door, hetgeen meer licht rondom de zuivering in Garmerwolde betekent. Defensie en de waterschappen zullen tijdens de oefeningen de geluids- en lichtoverlast tot een minimum beperken.

Wanneer?

De oefeningen starten donderdag 7 november vanaf een uur of 12.00 tot 23.00 uur. Vrijdag wordt er geoefend van 7.30 uur tot 23.00 uur en zaterda 9 november tot uiterlijk 16.00 uur. De dagen staan vast, de tijden zijn bij benadering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *