Onderwijs op Maat voor dakloze jongeren in Groningen van start

onderwijs-noorderpoortcollege-onderwijs op maat-2Vanmorgen, donderdag 28 januari, vond de kick-off plaats van het proefveld ‘Onderwijs op Maat’ bij het Noorderpoortcollege, vestiging Pop Dijkemaweg. Het eerste project waarbij dak- en thuisloze jongeren onderwijs krijgen dat is aangepast aan hun specifieke situatie en behoeftes. Zo kunnen zij het halen van een diploma combineren met het op orde brengen van hun leven. Doel van deze bijeenkomst is dat jongeren, bestuurders en andere betrokkenen met elkaar verkennen wat deze jongeren hierbij nodig hebben.

Bestuurders, onderwijs-, zorg- en welzijnsinstellingen én de jongeren zelf buigen zich bij de kick-off gezamenlijk over vragen als: hoe kunnen we ervoor zorgen dat dak- en thuisloze jongeren het halen van een diploma kunnen combineren met ‘je leven op orde brengen’? Wat is er nodig voor toegang tot en aansluiting bij het MBO-onderwijs? En hoe kunnen gemeente, MBO-onderwijs, zorg en professionals de ruimte in de wet- en regelgeving vinden om ervoor te zorgen dat we deze jongeren niet meer uitsluiten?

onderwijs-noorderpoortcollege-onderwijs op maat-5Wethouder Ton Schroor (Onderwijs) opende de bijeenkomst. Jongeren waaronder Stephanie dragen hieraan bij door op eigen wijze hun ervaringen te delen. (Een aangrijpend verhaal waar je tegen aanloopt en geen uitweg meer ziet; wet- en regelgeving, schulden, schoolsystemen.) Na de lunch gaan verschillende groepen vandaag met de dilemma’s aan de slag die jongeren ervaren als ze ‘een diploma halen’ combineren met ‘je leven op orde brengen’.

Groningse ‘toppers’
Na de gaat het proefveld Onderwijs op Maat formeel van start met tien ‘Groningse Toppers’ . Dit zijn tien dak- en thuisloze jongeren van 18 tot 27 jaar die weer terug naar school willen om een diploma op MBO 2–4 niveau te halen. Vanaf februari wordt de groep uitgebreid tot 25 jongeren die uiterlijk na de zomervakantie starten met hun opleiding.

Een impressie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *