Ontketend FC Groningen stunt bij PSV: 2-3 | Mistersnooker

sport fc groningen tribune (1 van 1)FC Groningen zorgde zaterdagavond voor een superstunt in het stadion van PSV waar de club een einde maakte aan een indrukwekkende zegereeks van de Eindhovenaren: 2-3. De Groningers wonnen daar bovendien voor het eerst in 35 jaar. De superstunt zorgde er ook voor dat ze ineens weer kansrijk zijn voor de playoffs met als inzet Europees voetbal. 

Weg is het degradatiespook en weg is ook de angst om straks nog een paar zenuwslopende wedstrijden te spelen. Trainer Erwin van de Looi koos voor dezelfde taktiek die de vorige week al succesvol uitpakte tegen Vitesse. En ook deze keer was het bedenksel een schot in de roos. Met Zivkovic en Kostic als voorste pionnen en Chery als de meest aanvallende middenvelder paste het strijdplan ook uitstekend bij de spelers in de frontlinie die het moesten uitvoeren. Het was ook geen toeval dat ze alledrie een doelpunt voor hun rekening namen.

Overigens voelden niet alle FC Groningers zich met deze taktiek als een vis in het water. Nick van der Velden bijvoorbeeld kon als teruggetrokken speler zijn draai niet vinden en speelde zijn slechtste wedstrijd ooit voor de FC. Maar dat was een klein smetje op het geheel want het compacte verdedigen en de lange bal op de beide spitsen hadden een verlammende werking op de tegenstander die zich er geen raad mee wisten. Je vraagt je af waarom Van de Looi niet veel eerder zijn ploeg met deze strijdwijze het veld instuurde.

Het mag dan een beetje lijken op countervoetbal – waar overigens niets mis mee is – maar een feit is dat het elftal zich er prima bij voelt. Bovendien zet iedereen zijn beste beentje voor alsof iedereen ervan overtuigd is dat inzet en strijd vanzelfsprekende wapens zijn die nodig zijn voor een goed resultaat. Met de jonge Zivkovic heeft Van de Looi een ideale speler voor zijn systeem. Van alle spelers op het veld maakte hij de meeste meters en joeg op elke dieptebal. Dat hij daarnaast over bijzonder talent beschikt, bewees hij met de openingsgoal die getuigde van technisch vernuft.

Met een paar ‘mindere tegenstanders’ voor de boeg, – te beginnen met PEC Zwolle – kan het team zich gaan opmaken voor plaatsing voor de playoffs. Als de ploeg net zo voetbalt als tegen Vitesse en PSV zal dat vermoedelijk gaan lukken ook. En wie zich onlangs nog zorgen maakte om angstwedstrijden in de gevarenzone, mag zich nu verheugen op een leuk toetje van de competitie. En wie had dat nog geen drie weken geleden gedacht.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *