Poetry bij Night in Groningen van start | Gedichten op markante gebouwen en locaties

Gedichten van jongeren markante gebouwen verlichten vanaf vanaf gisteren 12 tot en met 31 december markante gebouwen en locaties in Groningen. Voor de derde keer vindt in Groningen Poetry by Night plaats. De gedichten zijn in het donker te lezen langs fietspaden, in parken, op het Groninger Museum en op het stadhuis. Groningse jongeren van 10 tot 18 jaar hebben ze geschreven.

De officiële start van Poetry by Night vond maandagavond 12 december buiten bij het Groninger Museum plaats. Daar zullen drie gedichten in een loop te zien zijn. Eén van deze gedichten is van Anna-Britt (13). Samen met loco-kinderburgemeester Finn drukte zij op de rode knop om de projectie te starten. Stadsdichter Myron Hamming draagt een van zijn eigen gedichten voor.

‘Gezien worden’ is dit jaar het thema van Poetry by Night. Doel van dit poëzieproject is het tegengaan van ontlezing en het stimuleren van jongeren om met tekst en taal bezig te zijn. De dichters Renée Luth, Kasper Peters en Tjitse Hofman gaven workshops op het Leon van Gelder, het Stadslyceum, het Montessori Lyceum Groningen en bij Elker. Een jury zocht de mooiste gedichten uit voor publicatie en projectie.

De gedichten zijn te zien op het Groninger Museum en vanaf 27 december op het stadhuis. Daarnaast gaat Poetry by Night de wijken in. Langs het Jaagpad, de Helperzoom en het Hoornsemeer hangen gedichten aan banieren aan de lantaarnpalen. Lichtzuilen met gedichten staan in het Noorderplantsoen, het Stadspark en bij het winkelcentrum Meerstad. Daar staan ook mobiele etalages met verbeeldingen van deze poëzie. Eerstejaars studenten Ruimtelijk vormgever van Noorderpoort hebben deze etalages vormgegeven. Dichtregels zijn tot slot te lezen op de lichtkrant in het Groninger Forum.

Dit jaar wordt een energiezuinige editie van Poetry by Night. De banieren langs de fietspaden maken gebruik van ledverlichting en de stroom van de lantaarnpalen.De lichtzuilen gaan ’s avonds eerder uit. En de periode van Poetry by Night is korter dan de voorgaande jaren.

Poetry by Night is een samenwerking van het Poëziepaleis, Marketing Groningen en de gemeente Groningen. Meer informatie: klik hier 

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *