Realisatie zestig laadpalen eerder dan verwacht

transport-auto's-elektrisch laadpunt-1Gemeente en ondernemers houden de vaart erin

Sneller dan verwacht zijn in de gemeente Groningen 60 elektrische laadpalen geplaatst voor elektrische auto’s, voor publiek gebruik. De ambitie verwoord in ‘schoon en duurzaam vervoer’ was om de komende jaren tenminste 50 laadpalen te realiseren, eind februari staan er al ruim 60.  Met dit aantal is Groningen in Noord- Nederland de stad met de meeste laadpunten en loopt Groningen in op steden in de randstad en in Noord – Brabant.

Het aantal elektrische auto’s in Nederland groeit snel. Ook in de stad Groningen is de toename van elektrisch vervoer goed merkbaar. Daarom zet de gemeente de vaart er in achter de realisatie van nieuwe laadpalen.

37 gesubsidieerde laadpalen
De gemeentelijke subsidieregeling voor het realiseren van nieuwe laadpunten bij bedrijven en instellingen is succesvol. Tot nu toe is voor 20 openbare en 17 niet openbare laadpunten subsidie verstrekt. De commerciële parkeergarages hebben ook interesse in de regeling. Er is euro 56.250,– beschikbaar, hiervan is euro 19.000,– verstrekt. De gemeente probeert samen met bedrijfsverenigingen dit bedrag te verhogen, zodat er meer laadpunten gerealiseerd kunnen worden. De VBGW (Vereniging Bedrijven Groningen West) heeft inmiddels euro 25.000,– toegezegd.

Laadpalen P+R terreinen en in gemeentelijke parkeergarages
De P+R terreinen Kardinge, Hoogkerk en Europapark P3 krijgen de komende weken vier laadpunten per terrein, op P+R Zernike komen er twee. Daarnaast komen er in de gemeentelijke parkeergarages Boterdiep en Circus laadpunten. De parkeergarage Damsterdiep heeft inmiddels twee laadpunten,  parkeergarage Europapark vier en parkeergarage Euroborg twee. In de loop van februari en in maart volgen de overige parkeergarages.

Samenwerking met E-laad
Vanaf mei 2013 werkt de gemeente samen met Stichting E-laad. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu realiseert deze stichting laadpalen in de openbare ruimte. E-laad heeft inmiddels in Groningen negen laadpalen gerealiseerd.

Verantwoordelijk wethouder Jan Seton is blij met de voorspoedige voortgang van het plaatsen van de laadpalen. Seton: ’Meer laadpalen zijn hard nodig om elektrisch rijden verder te stimuleren. Mooi om te zien dat we samen met de ondernemers zulke slagen kunnen maken!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *