Regio Moermansk brengt tegenbezoek Groningen

politiekDe handelsmissie van bijna 20 voornamelijk Noord Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen vorige week aan Moermansk kan met recht succesvol worden genoemd. Volgens wethouder Joost van Keulen, die de delegatie leidde zijn er volop contacten gelegd die veelbelovend zijn voor de toekomst.

Bestuurders van de regio Moermansk waren zo onder de indruk van wat de bedrijven, waaronder bijvoorbeeld GasTerra, Vopak, Boskalis en Van Oord te bieden hebben, dat ze direct een tegenbezoek hebben afgesproken.

Dat is een mooie opsteker vindt Van Keulen: “Het was zeker niet de verwachting dat we met concrete orders zouden terugkomen. Onderhandelen met Russen is over het algemeen een zaak van wat langere adem. Maar met name de bestuurders van de regio Moermansk staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken.”

Van Keulen ziet op langere termijn volop kansen voor Nederlandse offshore en energiegerelateerde bedrijven in Moermansk: “De omzet van de haven van de grootste stad ter wereld boven de noordpoolcirkel bedraagt 1,65 miljard euro. Zo’n 52 % daarvan bestaat uit handel met Nederland. De basis is dus al volop aanwezig”

 

De handelsdelegatie werd ondersteund door de Stedenband Groningen-Moermansk en bijgestaan door het Nederlandse Consulaat in Sint Petersburg. Er werden gesprekken gevoerd met het stadsbestuur en het regiobestuur. Tijdens een ronde tafelbijeenkomst waren er ook ontmoetingen met lokale bedrijven.

 

De handelsmissie had nadrukkelijk ook maatschappelijk tintje. Zo bracht de delegatie een bezoek aan het House of Equality en was er een ontmoeting met de lokale LGBT gemeenschap. Ook was er een kranslegging zijn bij de oorlogsmonumenten in de stad en bezocht de delegatie een sporthal waar oranje voetballen werden uitgedeeld aan kinderen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *