Scheur in je huis? Janine Abbring in debat op 12 april

AardbevingendebatWat moet je als Groninger doen als je huis ten gevolge van de aardbevingen plots scheuren vertoont? Moet je je verenigen met lotgenoten en via de rechter het stopzetten van de gaswinning afdwingen? Dien je op persoonlijke rekening een schadeclaim in, hopend op betere tijden? Of kun je ook met het oog op persoonlijke veiligheid nu de schade nog enigszins meevalt beter je huis verkopen?

En wat ligt er eigenlijk op het bord van de overheid? Nu het eerste stof is neergedaald, is het tijd voor een tussenbalans.

Op vrijdag 12 april organiseert het Groninger Forum een debat in zalencentrum Vita Nova in Middelstum. Janine Abbring – zelf woonachtig in het aardbevingsgebied – zal in gesprek gaan met verontruste bewoners, hoogleraar Rechtswetenschap Jan Brouwer en Gronings Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken. Een vertegenwoordiger van Staatstoezicht op de Mijnen komt een toelichting geven op het rapport dat zij schreven over de aardbevingsgevoeligheid van het gebied en de consequenties voor de bewoners.

Volgens Jan Brouwer is het mogelijk via de rechter een tijdelijke stopzetting van de gaswinning af te dwingen en kunnen lokale bestuurders strafrechtelijk worden vervolgd als er bij toekomstige bevingen slachtoffers vallen. Tjeerd van Dekken toonde zich in het verleden kritisch over de NAM, maar wat kunnen de bewoners van de regio nu van hem verwachten?

Bron en foto: Groninger Forum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *