Schoonmaker weer in dienst van gemeente

groningen-centrum-actie interieurverzorgers-8De PvdA en de SP willen schoonmaakpersoneel op termijn weer in dienst nemen bij de gemeente. Daarom hebben beide partijen aan burgemeester en wethouders gevraagd de komende tijd te onderzoeken wat hiervoor nodig is.

Aanleiding voor deze actie van SP en PvdA zijn de problemen rondom de recente aanbesteding van het schoonmaakwerk. Op initiatief van SP-raadslid Jimmy Dijk en PvdA-raadslid Carine Bloemhoff heeft de gemeente ruim een jaar geleden de Code Verantwoord Marktgedrag ondertekend om te voorkomen dat schoonmakers bij een nieuwe aanbesteding de dupe zouden worden. Desondanks liep het in het najaar toch mis, waardoor ten gevolge van een nieuwe aanbesteding schoonmakers in de helft van de tijd het werk moeten doen.

Volgens Bloemhoff en Dijk moeten schoonmakers gewoon met respect behandeld worden net als elke andere werknemer van de gemeente. De tijd van alles privatiseren, verzelfstandigen, uitbesteden en taken afstoten is voorbij. Het Rijk geeft als het gaat om de schoonmaak, beveiliging, catering en post- en koerierdiensten het goede voorbeeld door deze taken niet meer openbaar aan te besteden maar in te besteden. Zo zorgt het Rijk ervoor dat er samen ruim 3.350 vaste arbeidsplaatsen voor mensen in de lagere loonschalen bij komen. Hiermee stopt de onzekerheid voor deze werknemers, komt er een einde aan het circus rondom de aanbestedingen, zijn er geen aanbestedingskosten meer en komen er bij de overheid extra banen bij in lager loonschalen.

Goed voorbeeld doet goed volgen, vinden beide raadsleden. Daarom vragen zij het college te onderzoeken welke stappen nodig zijn om schoonmaakpersoneel ook in Groningen weer in dienst te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *