Schrappen kleine talen voor nodige bezuinigingen

groningen-centrum=faculteit letteren (1 van 1)Er is geen andere mogelijkheid voor het opvangen van de bezuinigingen van Letteren dan het schrappen van kleine studies als Fins, Hongaars, Noors en Deens. Dat zegt universiteitsbestuurder Sibrand Poppema.

De studies moeten verdwijnen om de bezuiniging van jaarlijks 2,5 miljoen euro op te vangen.

 

De personeelsfractie in de universiteitsraad wilde weten of er nog andere mogelijkheden zijn om de tekorten aan te pakken. Maar die zijn er volgens Poppema niet. ‘De bezuinigingen dwingen ons nu om deze maatregelen te nemen. Niemand is er blij mee, maar dat is de manier waarop er nu naar moet worden gekeken’, zei hij.

Het faculteitsbestuur heeft eerst geprobeerd de bezuinigingen op te vangen door een aantal cursussen te stoppen. Maar dat leverde nauwelijks iets op. ‘Daarna ging de kaasschaaf erover, maar dat was ook te weinig. Toen moest er worden gekeken naar welke opleidingen kunnen worden gestopt. Het stoppen van opleidingen met voldoende studenten levert niets op, die zijn in evenwicht. Bezuinigen lukt alleen met studies waar de uitgaven groter zijn dan de inkomsten. Het faculteitsbestuur heeft serieus naar alle opleidingen gekeken en bekeken wat de bezuiniging oplevert’, aldus Poppema.

Volgens hem is bij het schrappen van opleidingen altijd sprake van verschraling. ‘Maar we denken dat we met het verdwijnen van een aantal kleine opleidingen niet een situatie tot stand hebben gebracht waarbij er geen sprake meer zou zijn van een normale Faculteit der Letteren. Het gaat ons erom dat er een faculteit ontstaat die in evenwicht is en klaar voor de toekomst, met opleidingen waarvan wij denken dat ze meer studenten zullen trekken.’

De kleine talen kampen al jaren met te weinig studenten. Opleidingen moeten volgens Poppema tenminste twintig studenten per jaar trekken om rendabel te zijn. ‘Maar dat betekent niet dat we alle opleidingen met minder studenten schrappen’, verzekert hij.

In totaal wordt er maximaal 25 fte bezuinigd. Poppema heeft tijdens de universiteitsraad aangegeven dat een vertrouwenspersoon zal worden ingesteld die werknemers kan opvangen en begeleiden.

Bron: UK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *