Sint Martinus elk jaar een feest in Paddepoel

sint maarten winkelcentrum paddepoel 2012 (10 van 12)Met de veelal zelf gemaakte lampions gaan kinderen maandag 11 november op pad voor Sint Martinus . Elk jaar een ware invasie op het grootste overdekte winkelcentrum van Groningen, winkelcentrum Paddepoel, waar de kinderen van 17:00 – 18:00 weer welkom zijn.

 

Uit volle borst worden de mooiste liederen ten gehore gebracht. Een ware happening waar kinderen tevreden naar huis gaan om te snoepen van al wat bij elkaar gesprokkeld word.

De herkomst Sint-Maarten

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije.
Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten.
Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou.

Hij overleed op 11 november 397 en op de feestdag van deze heilige werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven.

Sint-Maarten (of soms ook ‘Sinte Maarten’ of ‘Sinter Maarten’ genoemd) wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt ‘lichtfeest’ voor kinderen.
De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin.
Hiermee gaan ze ’s avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een stuiver.

Eén gedachte over “Sint Martinus elk jaar een feest in Paddepoel

  1. Elk jaar is het inderdaad heel erg leuk! Alleen ook wel heel erg druk. Jammer dat het maar voor 1 uurtje is. Door de drukte is het onmogelijk alle winkels bij langs te gaan in dat uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *