Sprookjes en verhalen bij Zandsculptuur Festival Blauwestad

kunst, zandsculpturenVanaf 28 juli tot 31 augustus staat het grootste zandkasteel van Nederland in Blauwestad in Groningen. Een bezoek aan dit zandsculptuurfestival is gratis. Deze eerste editie van het Zandsculptuur Festival Blauwestad heeft als thema SPROOKJES EN VERHALEN. Het festival bestaat uit zes enorme zandsculpturen, waaronder het grootste zandkasteel van Nederland, dat maar liefst 7 meter hoog is.

Voor het Zandsculptuur Festival Blauwestad wordt in ongeveer twee weken tijd ruim 300.000 kilo zand omgetoverd tot een magische wereld van zandsculpturen.

Alle foto’s: klik hier

kunst, zandsculpturenSculptuur: Doornroosje door Sikke-Bart Frieling & Maxim Gazendam
Doornroosje is een sprookje dat voor het eerst gepubliceerd werd in Italië door Giambattista Basillie in 1634 met de titel Sole, Luna e Talia . Dat origineel zullen de meeste mensen niet kennen; veel bekender is de versie van de gebroeders Grimm. Het verhaal over het prinsesje dat zich prikt aan een spinnenwiel en door een vloek 100 jaar zal slapen in haar grote kasteel. Vele prinsen hebben haar proberen wakker te kussen, maar  het lukt niemand. Tot op één dag, na honderd jaar de bevrijdende kus komt …. en ze leefden nog lang en gelukkig.

 

kunst, zandsculpturenSculptuur: Peter Pan door Nicola Wood
De jongen die nooit groot werd, dat is Peter Pan. Het sprookje stamt uit 1902 toen het karakter van Peter Pan voor kwam in een ander boek. Later kwam er een toneelstuk, tekenfilms en zelfs bioscoopfilms. Samen met elfje Tinkerbel lokt hij Wendy uit haar bed om haar mee te nemen naar ‘Neverland’ om voor hem en zijn ‘Verloren jongens’ te zorgen. De jongens die kunnen vliegen halen veel kattenkwaad uit  en maken zodoende het leven van Kapitein Haak goed zuur.

kunst, zandsculpturenSculptuur: Roodkapje door Montse Cuesta
Zeg Roodkapje waar ga je hene zo alleen, zo alleen. Iedereen kent vast dit deuntje uit zijn hoofd. Roodkapje is de hoofdpersoon in het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. Althans, zij hebben het verhaal herschreven. Het origineel is van de Fransman Charles Perrault die er een iets ander einde op na hield. Waar het sprookje bij de gebroeders Grimm een ‘happy end’ heeft, wordt Roodkapje in het origineel voorgoed verslonden door de grote boze wolf.

kunst, zandsculpturenSculptuur: Sneeuwwitje door Sergio Ramirez
Wie sneeuwwitje zegt, zegt bijna automatisch ‘en de zeven dwergen’. Dit bekende sprookje komt uit de pen van de gebroeders Grimm. De Duitse taalkundigen schreven in hun rijke leven prachtige sprookjes waar Sneeuwwitje wellicht de bekendste is. Sneeuwwitje zelf heeft het niet altijd makkelijk gehad met haar stiefmoeder die het niet kon uitstaan dat er iemand mooier was dan haar. ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land?’ En telkens kwam de naam van Sneeuwwitje naar voren.

 

 

kunst, zandsculpturenSculptuur: Jarfke door Vadim Gryadov
Jarfke was een helderziende, die de ondergang van het Oldambt in de provincie Groningen door overstroming en ook de latere terugwinning op de zee voorspelde. De mensen vonden het bespottelijk, dat kon je niet voorspellen, maar het bijzondere aan zijn voorspelling was, dat deze ook daadwerkelijk uitkwam. De dorpen Tijsweer en Ockeweer zijn door deze voorspelde overstromingen compleet van de kaart verdwenen. Wanneer Jarfke precies leefde en overleed in niet helemaal duidelijk, maar dit sprookje of sage is in Groningen nog springlevend.

 

kunst, zandsculpturenSculptuur: Hans en Grietje door Marieke van de Meer
Knibbel knabbel knuisje, wie zit er aan mijn …. Deze twee kinderen werden door hun ouders in het bos achter gelaten omdat ze de zorg niet meer konden dragen. Ze denken slim te zijn door broodkruimels achter te laten om zo de weg terug vinden. Maar de broodkruimels worden opgegeten en na lang zoeken komen ze bij een huisje gemaakt van brood met een dak van koek. Hongerig als ze zijn beginnen ze hiervan te eten, maar dan komt de heks eraan ……

 

 

kunst, zandsculpturenSculptuur: Assepoester door Vadim Gryadov
Het verhaal van Assepoester in wereldberoemd, maar er zijn vele versies van dit verhaal. Zo stamt de oudste versie al uit de eerste eeuw voor Christus. Het verhaal gaat over een meisje dat verplicht wordt al het werk te doen voor haar gemene stiefmoeder en haar gemene twee dochters. Op een dag beveelt de koning alle meisjes naar het kasteel te komen zodat de prins zijn droomvrouw kan ontmoeten. Assepoester mag niet heen, maar een goede fee tovert een mooie jurk en glazen muiltjes voor haar. De betovering loopt echter om middennacht af en in alle haast verliest zij haar glazen muiltje. De prins vindt deze en zal niet rusten totdat hij zijn prinses vindt die het glazen muiltje past.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *