Strijd om zilveren snertslaif losgebarsten op WK Snertkoken

groningen-lewenborg-alfa college-wk stampot en snert-4Het WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken worden vandaag vrijdag 15 februari 2013 voor het eerst worden gehouden in de keukens van het Alfa- college, Kluiverboom 3 in Groningen. Hans Everse uit het Zeeuwse Kapelle heeft vandaag stamppotkoken in Groningen gewonnen Everse was dolblij met zijn twee titels. Volgens hem is zijn geheime recept Oosterscheldewater, dat hij gebruikt in plaats van zout.

Nadat 18 jaar de wedstrijden werden gehouden in de keukens van Noorderpoort Euroborg heeft het bestuur besloten om dit jaar te kiezen voor het Alfa-college. “Betere bereikbaarheid voor deelnemers en bezoekers was één van de oorzaken dat we hiervoor hebben gekozen.

Ook een bekende: Arno of Arnold, nou ja zeg, ook al aan het koken!

De belangstelling voor de 19de editie van het WK SNERTKOKEN  en de 12de WK HOLLANDSCHE STAMPPOT was groot.

SNERT  =  ERWTENSOEP.

De oorsprong van erwtensoep in de volksmond snert heeft een lange traditie. Immers de kleine groentetuin rondom je huis leverde aan het einde van de oogsttijd nog wel wat restjes op. Zoals een aardappel, prei, knol,wortel werden verzameld, samen met restjes van het slachten van je varken werd in de pan gegooid. En samen met spliterwten kon je dan heel goedkoop een maaltijd gereed maken!

Alle foto’s: klik hier 

STAMPPOT = winterkost in vele variaties.

Stamppot wordt al dan niet in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot. De stamppot wordt in vele variaties bereid.

De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel.

 

Eén gedachte over “Strijd om zilveren snertslaif losgebarsten op WK Snertkoken

  1. Een kleine aanvulling op het geschrevene: Niet het bestuur van het WK Snert en Stamppotkoken heeft de keuze gemaakt voor het Alfa College, maar het Noorderpoort College, vertegenwoordigt door mevrouw A. De Zeeuw, had andere prioriteiten. Wij waren en zijn heel erg blij met de gastvrijheid van het Alfa College. Zo zou gastvrijheid overal moeten zijn!
    Met vriendelijke snertgroet, Janet Wesseldijk-Bos, Jury voorzitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *