Studeren bij RUG scoort bij internationale studenten

De RUG scoort goed bij internationale studenten, blijkt uit de Internationale Studenten Barometer. Ze zijn tevreden over het onderwijs, de omgeving en de ondersteuning. Maar er valt ook nog veel te verbeteren.

Het bedrijf I-Graduate onderzoekt wereldwijd twee

maal per jaar de tevredenheid onder studenten die aan een universiteit in het buitenland studeren. De RUG scoort overall het beste van de acht onderzochte Nederlandse instellingen. Wereldwijd eindigt de universiteit op plek zestien.  Zo’n 83 procent van de internationale studenten zegt dat ze de RUG zouden aanbevelen bij vrienden.

Maar, ze zijn niet overal even blij mee. Internationale studenten kunnen maar moeilijk een bijbaantje krijgen en ook de huisvesting is nog steeds een probleem. Verder doet de RUG nog te weinig om studenten voor te bereiden op een beroep, en ook als ze klaar zijn met hun studie komen ze maar moeilijk in Nederland aan de bak. Verder zouden de internationale studenten graag meer contact willen met hun Nederlandse collega’s.

Het universiteitsbestuur belooft verbetering. ‘We hebben onlangs de gratis Nederlandse les ingevoerd voor internationale studenten, dat moet het al iets makkelijker maken om het eerste contact te leggen bij een baan. Verder zullen we ze meer in contact brengen met bedrijven. Maar hoeveel ze naast hun studie mogen werken is niet in onze handen’, zegt collegevoorzitter Sibrand Poppema. De universiteit is onlangs het project Next begonnen om studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Verder hoopt de RUG via de studieverenigingen de internationale studenten meer in contact te brengen met Nederlanders. ‘En ook de sportverenigingen zijn daarvoor geschikt’, zegt Poppema.

De RUG wil ook meer multicultureel les gaan geven. Poppema: ‘Dus niet alleen praten over problemen in Lutjebroek, maar ook andere delen van de wereld als voorbeeld gebruiken.’

Het onderzoek van I-Graduate, dat overigens niet openbaar is, gaat zich nu ook Nederlandse studenten richten.

(bron: UK Groningen)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *