Subsidie om geluidsoverlast in de stad te verminderen

infrastructuur-petrus campersingel-6De Petrus Campersingel en de Kraneweg hebben onlangs stil asfalt gekregen, omdat de gemeente het verkeerslawaai in de stad willen aanpakken. Tevens komt een aantal woningen aan deze en andere wegen in aanmerking voor extra gevelisolatie.

De gemeente Groningen heeft voor haar plannen om het verkeerslawaai aan te pakken € 1 miljoen aan subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ontvangen, dit bedrag zal nog hoger worden.

Geluidbelasting
Van de in totaal 80 ingediende plannen bij het ministerie waren er 11 van gemeente Groningen. ‘’Wij willen de geluidsoverlast in de stad verminderen en we zijn daarom erg blij dat al onze ingediende plannen zijn goedgekeurd door het ministerie’’, aldus wethouder Jan Seton. Door het wegdek van stil asfalt is de geluidbelasting op de woningen aan de Petrus Campersingel en de Kraneweg nu gemiddeld 3 dB lager. Dit scheelt aanzienlijk, want 3 dB aan geluidbelasting komt overeen met een halvering van de verkeersintensiteit.

Gevelisolatie
Een aantal woningen aan deze twee wegen en aan de Asingastraat, het Wouter van Doeverenplein en de Bedumerweg komt mogelijk in aanmerking voor extra gevelisolatie. De gemeente schakelt een akoestisch bureau in om het komende half jaar bij 274 woningen aan deze wegen te onderzoeken of extra gevelisolatie nodig is om aan de wettelijke norm te voldoen. Met de betrokken eigenaren en bewoners zal hierover contact worden opgenomen.

Actieplan
De projecten komen voort uit het ‘Actieplan wegverkeerslawaai 2013-2018 gemeente Groningen’ (zie: groningen.nl/geluid). Met deze projecten wil de gemeente geluidsoverlast door verkeer in de stad verminderen. Als eerste gemeente in Nederland heeft Groningen dit actieplan op 10 juni 2013 ingediend bij het ministerie. In 2014 zal de gemeente subsidieverzoeken indienen voor nieuwe projecten bij het ministerie, onder meer voor de Kerkstraat (Hoogkerk).

 

1 gedachte op “Subsidie om geluidsoverlast in de stad te verminderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *