Tunnel overweg Paterswoldseweg Groningen

paterswoldsewegDe provincie Groningen en de gemeente Groningen willen een tunnel aanleggen bij de overweg bij de Paterswoldseweg in Groningen. Vanaf eind 2017 gaat er elk uur een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden rijden. Om te voorkomen dat de veiligheid bij de overwegen in de stad achteruit gaat, moet er bij de Paterswoldsweg een tunnel worden aangelegd.

Uit onderzoek in opdracht van ProRail, de provincie en de gemeente Groningen blijkt dat, wanneer er tussen Groningen en Leeuwarden een extra sneltrein gaat rijden, ingrijpende aanpassingen aan de overweg bij de Paterswoldseweg nodig zijn. Het aanleggen van een tunnel is de enige optie. Het afsluiten van de overweg bij de Paterswoldseweg voor langzaam verkeer en/of autoverkeer is niet mogelijk.  Als de extra sneltrein naar Leeuwarden gaat rijden is de overweg bij de Paterswoldseweg een kwartier per uur gesloten. De Paterswoldseweg heeft een belangrijke functie als doorgaande weg voor fietsers en auto’s. Het afsluiten van de overweg zou andere wegen, zoals de Parkweg, het Emmaviaduct en de Eeldersingel, te veel belasten. Maatregelen zijn nodig om de overwegveiligheid en de verkeersdoorstroming te garanderen. Het aanpassen van deze overweg is ook nodig voor het realiseren van het laatste deel van de busbaan van  P+R Hoogkerk naar het station. Bij het Hoendiep, de Zuiderweg en de Peizerweg zijn kleinere maatregelen voldoende.

Aanpak Ring Zuid
De tunnel bij de Paterswoldseweg moet klaar zijn voordat de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg beginnen. Op die manier is er voor reizigers uit de regio naar de stad een goed alternatief per openbaar vervoer als er stremmingen op de ringweg zijn. De aanleg van de tunnel gaat minstens 20 miljoen euro kosten.

Dit najaar is duidelijk wat de precieze kosten voor een tunnel zijn en uit welk budget dit betaald wordt. Dan kunnen Provinciale Staten ook een besluit nemen over alle maatregelen voor de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden en de gemeenteraad van Groningen over de maatregelen binnen de stad.

Inpassing
Een mogelijke tunnel bij de Paterswoldseweg moet goed in de omgeving worden ingepast. Dit gebeurt in nauw overleg met omwonenden en omliggende bedrijven. De sociale veiligheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Bron: Provincie Groningen
Foto: Google streetview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *