Twintig eengezinswoningen op voormalig terrein Tuin in de Stad

friesestraatweg nieuwbouw-1

schetsimpressie van het plan van NON + en zofa architecten

Vandaag, 6 juni, ondertekenden wethouder Roeland van der Schaaf, de heer Jan van der Meer (VDM Woningen) en de heer Henk Dedden (Frisoplan, onderdeel van Friso Bouwgroep) de koopovereenkomst voor de verkoop van Friesestraatweg 137a. Frisoplan en VDM Woningen gaan er twintig eengezinswoningen bouwen.

De locatie ligt aan het spoor, tussen het Reitdiep en de wijk Kostverloren en is bekend door de huidige gebruiker Tuin in de Stad.

groningen-kostverloren-tuin in de stad-nldoet-9

Wethouder Wonen en Stadsontwikkeling Roeland van der Schaaf: “Ik ben blij dat op deze locatie eengezinswoningen gebouwd gaan worden. Het is een mooi ontwerp en voldoet aan de behoefte van gezinnen om dicht bij de binnenstad te wonen.”

Verkoop
De verkoop van de woningen begint medio 2016. Komend najaar wordt gestart met het bouwrijp maken van de locatie. De eerste paal gaat de grond in zodra 70% van de woningen is verkocht. Er hebben zich al veel kandidaat kopers gemeld.

Prijsvraag
Friesestraatweg 137a was een onderdeel van de stedenbouwkundige manifestatie Intense Laagbouw, waar bouwlocaties zijn aangewezen voor intense bebouwing in een stedelijke omgeving. In 2012 is een prijsvraag uitgeschreven om de locatie te ontwikkelen. Een schetsontwerp van de combinatie bouwer VDM en architect NON/Zofa kwam als beste uit de bus en kreeg de kans deze locatie te ontwikkelen.

Groen licht
Feitelijk betekent de ondertekening het absolute groene licht voor de woningbouwplannen op deze plek. Voor Tuin in de Stad is inmiddels een andere locatie gevonden in Westpark.

Tuin in de Stad
Tuin in de Stad is een burgerinitiatief en had het terrein een aantal jaren in bruikleen. Tuin in Stad wilde het liefst op deze locatie blijven. Een onderzoek volgde waarbij de maatschappelijke betekenis van Tuin in de Stad in kaart werd gebracht. Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad veel waarde te hechten aan het initiatief, maar de plannen voor woningbouw op deze locatie toch door te zetten.

 

Eén gedachte over “Twintig eengezinswoningen op voormalig terrein Tuin in de Stad

 1. Mooi plan echter de gemeente stuurt zwaar vrachtbverkeer en straks het zware bouwverkeer over de met klinker gelegde paralleweg gelegen naast de friesestraatweg

  Aan deze weg staan oude schipperwonings die qua bouwkundigheid niet voor zulk zwaar verkeer voor de deur berekend zijn want deze huisjes staan op de koude grond .

  Straat , stoep en huisjes zijn hier niet op berekend en nu al is de gehele straat kapot gereden en is er schade aan de woningen

  Gemeente Groningen ….nieubouw is een mooi plan maar zoek een andere oplossing voor het bouwverkeer want de bewoners gaan er alles aan doen om dit te weren !!

  Het kan niet zo zijn dat de huidige bewoners aan dit straatje de lasten krijgen !!!

  V

  Voor wie denk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *