Uitspraak omgevingsvergunning moskee Selwerd over zes weken

selwerd-moskee-15Vandaag stond bij de Raad van State (RVS) in Den Haag de omgevingsvergunning voor de bouw van de moskee in Park Selwerd op de agenda. De vorige uitspraak van 12 januari werd om onbekende redenen uitgesteld.

“De definitieve uitspraak van RVS zal over zes weken plaats vinden”, geeft mr. Pach uit Hoofddorp aan, meldt de Groninger krant vandaag. Mocht de rechter dan in het voordeel beslissen van de bewoners rondom Park Selwerd dan zullen de bouwplannen van de moskee moeten worden aangepast. Vooralsnog ging de zitting vandaag veelal over de cijfers rondom de parkeerproblematiek. “In de nieuwe omgevingsvergunning van de gemeente Groningen is wezenlijk niet veel veranderd. Ook liggen er geen andere onderzoeken of cijfers aan ten grondslag”, vertelt mr.Pach.

moskee

 

 

 

 

 

 

 

 

Of de bewoners en Coöperatieve Vereniging van Eigenaren en het Winkelcentrum Paddepoel de zaak bij de Raad van State winnen of verliezen maakt voor de bouw van de nieuwe moskee niets uit. Na de uitspraak kan er ook niet meer geprocedeerd worden. De bouwplannen moeten alleen worden aangepast omdat de hoogte in de omgevingsvergunning nu acht meter zestig is terwijl acht meter maximaal is toegestaan. Dat zou betekenen dat de bouw bijvoorbeeld van drie naar twee lagen moet. Het tegenhouden van de bouw van de nieuwe moskee is onmogelijk omdat het gaat om een gebonden beschikking. Aldus mr. Pach.

 

9 thoughts on “Uitspraak omgevingsvergunning moskee Selwerd over zes weken

 1. Waarom gaat de moskee niet in de Fontein?
  Over twee jaar komt deze leeg en zouden ze net als de Turkse moslims jaren geleden de christelijke Sionskerk aan de Floresstraat als moskee, de Eyup Sultan moskee, in gebruik kunnen nemen.
  Het is voor de moslims van het islamitisch centrum een win win situatie.
  Ze hoeven geen sloopkosten te betalen, ze verkopen de oude boerderij en verdienen daar geld mee wat ze kunnen besteden voor de verbouw van de Fontein.
  Er is ruimte om parkeerplaatsen te realiseren, eventueel aan de overzijde van de Eikenlaan kan er geparkeerd worden bij de Parrel en het is gemakkelijk te bereiken.
  Wat de moskee gebruikers ook belangrijk vinden is dat ze in het park blijven en wij kunnen onze oude boerderij en cultuurgoed behouden.

  • De Moslims zitten al ruim 20 jaar in Park Selwerd en willen daar blijven gezien de Moslims dan een brugfunctie kunnen uitoefenen tussen Paddepoel en Selwerd.

   In je bericht beste Aafke, lees ik “onze oude boerderij”. Wellicht dat het je is ontgaan, maar de boerderij doet nu al ruim 20 jaar dienst als Moskee en is dus al geruime tijd geen boerderij meer. Ook voor de Moskee, deed dit gebouw al geen dienst meer als boerderij.

   Daarnaast ben ik benieuwd naar het ‘onze’ in je bericht.

   • Het is een stuk van “onze” geschiedenis.
    Vele mensen die in de omliggende wijken wonen hebben daar herinneringen aan, sommigen hadden er zelfs famillie in wonen en willen het daarom graag behouden.
    De boerderij heeft in het verleden meerdere functies gehad en dat boerderij nu al 23 jaar dienst doet als moskee vinden wij geen bezwaar, maar willen alleen het gebouw zo houden als het nu is.
    Een stuk van onze geschiedenis afbreken vinden wij erg, maar daar zit jij niet mee omdat je geen binding hebt (meer hebt) met onze cultuur.
    En hou nou eens op met dat gelul over “de Moslims zitten al ruim 20 jaar in Park Selwerd en willen daar blijven”,
    je blijft ook in het park als je naar de Fontein zou verhuizen.

    • Het is een stuk van de Nederlandse geschiedenis. Beestje bij de naam noemen. Het is niet ‘ons’ of ‘jullie’.

     De Moslims hebben ook veel meegemaakt in deze Moskee. Het doden gebed verricht voor hun familieleden, diverse bekeringen meegemaakt, diverse mensen leren kennen, overnachten tijdens de Ramadan en nog veel meer.

     De geschiedenis is van iedereen. Dat maakt het nou zo mooi.

     Geen binding met cultuur? Mijn cultuur? Jouw cultuur? Dat ken ik niet.

     Ik dacht dat anno 2016 mensen met respect met elkaar konden praten zonder woorden als ‘ge*u*’…

     Jouw idee is prima, maar wij gaan bouwen waar het oorspronkelijke plan lag en daar kan men ook ‘gewoon’ respect voor hebben.

     • Sinds wanneer hebben jullie een hotelfunctie??? Als jij vind dat je in die 20jr al zoveel binding hebt met die plek dan zou je je moeten kunnen voorstellen dat mensen die daar al generaties lang wonen nog veel meer binding hebben.

     • Je kan ook evenzo goed respect hebben voor de omwonenden die meestal een langere binding hebben met de boerderij dan jullie.
      Maar ook de herinneringen die jij opnoemt moet reden zijn om zo’n gebouw in ere te houden.

   • Beste moslim, wat bedoel je met een brugfunctie???? Er ligt al een brug nl het tiltje, degene met H2O vrees kunnen gewoon over het trottoir van Selwerd naar Paddepoel en vice-versa. Ik vermoed dat onze staat voor de oer- Groninger, zoals de bewoners in de buurt die er ver over de 20 jaar wonen. Een klein beetje respect voor deze mensen is wel op hun plaats dacht ik. Als jullie in het Forum gaan zitten ben je de spin in het web, als ik jou was was dat mijn doel. Man, da’s pas een centrale plek om je angels uit te slaan!

    • Wat een leuke woordspeling! Brug, brugfunctie. Ge-weldig. Als dit het niveau is, dan is dit het enige bericht wat ik naar jou type.

     Kom je overigens langs in de Moskee? Lijkt mij leuk! Aanstaande vrijdag rond een uur of 12:30.

    • Hotelfunctie? Gedurende de laatste 10 dagen van de Ramadan doen sommige iets genaamd ‘Itikaaf’ oftewel het terugtrekken op het pad van Allah.

     Niks geen hotelfunctie Marcel. Maar ik begrijp dat je er iets anders van wil maken. Daar blijken velen zeer goed in te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *