Veel spinnewebben in de herfst maar waarom?

natuur-insecten-spinnewebben-1Waarom zijn er in de herfst zoveel spinnen vroeg een bewoner tijdens de wandeling in Park Selwerd gistermiddag.

Spinnen zijn het hele jaar actief, maar worden in de loop van het jaar groter en naarmate ze groter worden krijgen ze meer de behoefte om zich te verplaatsen met behulp van draden die ze laten zweven in de wind.

Dat doen ze omdat ze anders elkaar  in de weg lopen en mogelijk vervallen tot kannibalisme. Ze noemen deze spinnen daarom ook wel Aëronauten.

De spinnen waarvan met name in de herfst het rag zichtbaar wordt behoren veelal tot de familie Linyphiidae, oftewel de hangmatspinnen.

natuur-insecten-spinnewebben-2Er zijn ook spinnenwebben in de zomer, alleen zijn de spinnen dan nog jonger en kleiner, de webben zitten vaker in takken en struiken verstopt. Tegen de herfst zijn de spinnen volwassen en worden de webben groter waardoor ze ook meer zichtbaar zijn. Verder zie je de webben duidelijker doordat er in de herfst vaak dauw in hangt. Je ziet ook meer spinnen in nieuwbouwwijken omdat hier in de pas aangeplante bomen nog weinig vogels zijn die de spinnen opeten. Maar al wel veel waterlarven te eten zijn voor de spinnen.

Bron: Vroege Vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *