Vliegers defensie in opleiding tot wapeninstructeur 

Veel belangstelling nabij vliegbasis Leeuwarden gisteren 28 september.  Hier volgen talentvolle en ervaren vliegers een zes maanden durende opleiding tot wapeninstructeur (Weapons Instructor Course). De opleiding is gestart op 3 mei en duurt tot 22 oktober. 

Deelnemers in 2021 komen uit België, Nederland en Noorwegen. Inmiddels is de zomerstop voorbij en zitten de vliegers in de 2e fase. Hier doen de cursisten kennis op over tactieken, wapensystemen en sensoren die vooral zijn gericht op het aanvallen van gronddoelen. Ook oefenen ze in het uitschakelen van nagemaakte gronddoelen, soms in samenwerking met zogeheten joint terminal attack controllers (JTAC-ers) op de grond. De air-to-surface vindt plaats in het bestaande militaire luchtruim en oefengebieden boven Groningen, Drenthe en Overijssel. Maar ook op de NAVO-oefenlocatie de Vliehors op Vlieland en boven militair oefenterrein de Marnewaard.\

Tekst gaat door onder de galery (Foto’s: Jan Hendrik van der Veen)

Mission employment

De cursisten eindigen met het onderdeel mission employment. Daarbij ligt de nadruk op het uitbreiden van leiderschapskwaliteiten. Hiervoor krijgen de cursisten de leiding over grote formaties van verschillende types gevechts- en ondersteuningsvliegtuigen. Zo krijgen ze ervaring in het plannen, uitvoeren en evalueren van grote vliegoperaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *