Vlucht naar voren laat de vluchteling in ons zelf zien

groningen-selwerd-noorderstation-vlucht naar voren-7Burgemeester Peter den Oudsten opende vanmiddag de kunstmanifestatie Vlucht naar voren, met je koffer of kloffie op reis. Een kunstproject met artperformances van Johan van der Dong is de manier waarop de kunstenaar ons naar de vluchteling in onszelf laat kijken en aan de kaak stelt. Hij kijkt daarbij naar de groeiende stroom negatieve reacties op de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten in hun vlucht hier naar toe. Je laat niet zomaar iets achter uit een land en cultuur die je ooit lief was. Tegelijkertijd dient er oog te zijn voor de mens en zijn angsten die ze in hun eigen woonomgeving op dienen te vangen. Pasklare antwoorden bestaan er niet.

Vanwege deze reden gaat de kunstenaar Johan van der Dong op zoek naar de vluchteling in onszelf. Hij deed dit door samen met een groep mensen een rituele rondgang rond het Noorderstation te maken als symbool voor de mens die voortdurend (in zichzelf ) op reis moet om zich aan het nieuwe leven en haar situaties aan te passen.

Dat geen dag in het leven hetzelfde is, wordt gesymboliseerd door zijn vraag om een koffer/rugzak/tas mee te nemen. De koffers werden na afloop van de rondgang in een van de kunstruimten neergezet waar deze koffers als symbool staan van verdraagzaamheid gedurende de maanden november en december voor het publiek zichtbaar zijn.

groningen-selwerd-noorderstation-vlucht naar voren-1Kunstenaar Johan van der Dong las onderstaand gedicht tijdens de manifestatie.

Mens

Wij zijn bang voor de vluchteling in onszelf
om angstig te worden om wie we zijn
Alleen al door wat er zeventig jaar geleden gebeurde
Toch lopen we vandaag mee, net als op 4 mei
Weten wij met gevoelens geen raad|
Niemand meent het slecht
Niet hij die aan opvang doet
Niet zij die angst heeft voor haar kinderen
Dan vergeten we de liefde
want de vreemdeling in ons spreekt
en praat een eigen vreemde taal.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *