Voederbietenuitdeling Groningen ter voorbereiding Sint Martinus 2022

Vandaag, zaterdag 5 november werden de voederbieten op de Vismarkt in de binnenstad van Groninger uitgedeeld door de Koninklijke Verening Volksvermaken. Ter plaatse  demonstreerde ondermeer Hein Bekenkamp hoe je van een voederbiet een Sint Martinuslampion kunt maken. De uitdeling van de gratis voederbieten vindt in nauwe samenwerking met de Stichting Marktactiviteiten Groningen plaats.

De Groningse schooljeugd wordt uitgedaagd van zo’n biet een lampion te maken.

De bieten zullen op dinsdagmiddag 8 november ook bij verschillende basisscholen en de buitenschoolse opvang worden bezorgd.

Stadsdichter Myron Hamming de stadsdichter nam ook een kijkje (nieuw lampionsgedicht?)

Workshops lampionnen maken

Op woensdagmiddag 9 november tussen 14:00 – 16:00 uur zijn er in het Museum aan de A (voormalig Noordelijk Scheepvaartmuseum), aan de Brugstraat 24, gratis workshops voederbietenlampionnen maken.

Optocht en wedstrijd

Aan de voederbietenuitdeling verbindt Volksvermaken dit jaar een Sint Martinusoptocht op donderdag 10 november welke vertrekt om 16.15 uur vanaf het Museum aan de A richting Martinikerk.uur met aansluitend de Sint Martinusbijeenkomst in de Martinikerk.

In de Martinikerk zullen de kinderen vanaf 16.45 tot 18.00 uur met warme chocolademelk ontvangen worden, zal de jury alle zelfgemaakte lampionnen beoordelen, is er een verteller (Frank Belt) die samen met organist Eeuwe Zijlstra het Sint Martinusverhaal vertelt, verzorgt Mirna Westra met haar Groninger Kinder- en Jeugdkoor een kort optreden met Sint Martinusliedjes, zullen Marcel den Os en Eeuwe Zijlstra de samenzang begeleiden, kunnen de kinderen met Sint Martinus en zijn soldaten op de foto en is er natuurlijk de uitslag van de wedstrijd met aantrekkelijke prijzen. Voor elk kind is er een Sint Martinussurprise. Het programma in de Martinikerk wordt in samenwerking met de Vereniging Vrienden Martinikerk (VVM) georganiseerd, die de zang en samenzang en het verhaal over Sint Martinus voor haar rekening gaat nemen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *