Vreeman Vertelt over zijn verblijf in Groningen

groningen-centrum-waagplein-vreeman verteld-5Vanmiddag, zaterdagmiddag 22 november, een interview met Ruud Vreeman de burgemeester van Groningen met journaliste Cunera van Selm. Plaats van handeling de speciale Spiegeltent die dezer dagen op het Waagplein staat. Het openbare interview werd muzikaal omlijst wordt door Matti de Rijcke en Stefan Pleister, twee jonge (blues)musici van het Prins Claus Conservatorium en onderdeel van het Let’s Gro Festival 2014.

Ruud Vreeman blikt terug op zijn periode als waarnemend burgemeester van Groningen: welke dingen zijn hem opgevallen? Wat ging goed, wat viel tegen? Wat zal hij missen? Tegelijkertijd geeft hij ook een blik op de toekomst: waar liggen de grootste kansen voor de stad? Het zijn thema’s die ook terugkeren in het boek Mijn kleine Grote Markt dat Ruud Vreeman schreef op basis van zijn verblijf in Groningen. Het boek, dat op 18 december verschijnt, komt zaterdagmiddag uitgebreid aan de orde in het voor iedereen toegankelijke gesprek met Cunera van Selm.

Uit de flaptekst van Mijn kleine Grote Markt: Ruim een jaar was Ruud Vreeman (Zwolle, 1947) waarnemend burgemeester van Groningen. Hij keerde terug naar de stad waar hij vijfenveertig jaar geleden studeerde. Waar de fundamenten liggen voor zijn verdere loopbaan en leven. Gedurende zijn burgermeesterschap woonde Vreeman in een appartement aan de Grote Markt, de huiskamer van de stad. Een prachtige plek, middenin de stad. Een plek ook om te mijmeren, te beschouwen. Te fotograferen. Dat deden Ruud Vreeman en zijn vrouw Ronny de afgelopen maanden dan ook ruimschoots. Een selectie uit hun foto’s illustreert Mijn kleine Grote Markt, dat bovenal een groot aantal bespiegelingen en observaties van Ruud Vreeman bevat. Vanuit zijn eigen ervaring vertelt hij hoe Groningen de laatste decennia veranderd is. En wat hetzelfde gebleven is. Hij vraagt zich af hoe het komt dat een spectaculair idee als het Groninger Forum zoveel debat oplevert. Ede Staal, Jan Altink, Pim Fortuyn, Jerry Lee Lewis, Fré Meis, Jan Wiegers, Daniel Libeskind, Harm Buiter, Gerrit Krol. We komen ze allemaal tegen op de Grote Markt van Ruud Vreeman. Op uiterst persoonlijke manier neemt hij tenslotte afscheid van Groningen, dat ook zíjn stad geworden is: “Een prachtige herinnering. Ik ben dankbaar.”

En natuurlijk een muzikaal optreden:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *