Welcome Center North in Groningen

welcome center northMaandagmiddag 24 november verrichten de wethouders van Economische Zaken uit Emmen, Smallingerland en Groningen de officiële opening van het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen.

Honorair Consuls enthousiast over IWCN
Ter voorbereiding op het nieuwe centrum is de kring van Honorair Consuls voor Noord Nederland alvast in gesprek gegaan over de verschillende samenwerkingsmogelijkheden. Dolf Vogd, Honorair Consul voor Duitsland: “Het Welcome Center is fantastisch voor Noord Nederland! Het betekent een belangrijke faciliteit voor bedrijven en organisaties in Noord Nederland die werknemers aantrekken buiten Nederland. Erg belangrijk voor héél Noord Nederland, dat dit nu is gerealiseerd in Groningen. We denken dat het centrum een belangrijke bijdrage gaat leveren om deze regio internationaal nog verder op de kaart te zetten. Noord Nederland wordt dan nog toegankelijker voor buitenlandse bedrijven en haar medewerkers. Als consuls zullen we stevige banden onderhouden met het welkomstcentrum, zodat we onze krachten bundelen om kenniswerkers uit het buitenland aan ons prachtige Noorden te verbinden.”

One-stop-shopping voor internationale medewerkers
Het IWCN gaat internationale medewerkers vanuit de provincie Groningen, Friesland en Drenthe verwelkomen en helpen met formaliteiten en allerlei andere diensten. Het wordt één loket waar kenniswerkers en hun familieleden van alles kunnen regelen en antwoorden op hun vragen krijgen. Het IWCN is een zogeheten one-stop-shop:

  1. Het IWCN versnelt en versoepelt de procedures voor verblijfsvergunningen, gemeentelijke inschrijving en BSN-nummers
  2. Het IWCN verschaft informatie over private services zoals banken, huisartsen, zorgverzekeringen, scholen, kinderopvang, et cetera.
  3. Het IWCN helpt de buitenlandse werknemer bij het integreren en het socialiseren in het Noorden door netwerkbijeenkomsten, cursussen etc.

Zo kunnen buitenlandse werknemers zo snel mogelijk beginnen met leven en werken in Noord-Nederland.

Partners
Partners in deze samenwerking zijn de stichting Connect International, de Rijksuniversiteit Groningen, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de gemeente Groningen. Het Akkoord van Groningen (gemeente Groningen, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit en UMCG) heeft het geïnitieerd en de drie Noordelijke provincies en diverse gemeenten als Assen, Emmen, Hoogezand-Sappemeer, Leeuwarden, Smallingerland, Groningen en Ten Boer doen mee. Het IWCN is er voor bedrijven en buitenlandse werknemers uit heel Noord-Nederland.

Foto: Henk Tammes, Gemeente Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *