Wandelend Koningspaar in binnenstad Groningen 28 mei

Persconferentie Provinciehuis koningklijk paar-3511Met een wandelroute van één uur vanuit de historische huiskamer van het Groninger provinciehuis aan het Martinikerkhof via de Grote Markt naar het stadhuis en het Goud-kantoor zullen Koning Willem Alexander en Koningin Maxima kennis maken met de inwoners van de stad Groningen en met de typisch Groningse elementen uit de  bestaande stad. Dat was wat de gastheren, Max van den Berg, Peter Rehwinkel en dhr. Hoekstra burgemeester van Leek vanmiddag lieten weten tijdens de persconferentie.

BJFfX_bCYAAoWwDOp het  Martinikerkhof is een bijzonder optreden van jeugdcircus Santelli, dat vorig jaar een Appeltje van Oranje heeft ontvangen. Op het Martinikerkhof staat overigens ook de koningslinde, die traditioneel bij iedere troonswisseling in de dorpen en steden van ons land wordt geplant. Op de Grote Markt speelt de Big Band van het Prins Claus Conservatorium. Andere culturele presentaties langs de route zijn: Noorderzon, Fotomanifestatie Noorderlicht, Kunstacademie Minerva, Eurosonic Noorderslag en Swingin’ Groningen.

Het is niet alleen cultuur wat de klok slaat, veel aandacht is er ook voor twee thema’s die onze provincie van harte ondersteunt: energie (Energy Valley) en gezond ouder worden (Healthy Ageing). Op het bordes van het stadhuis zullen de koning en de koningin het Gulden Boek van de stad Groningen tekenen. Een traditie, die begon in 1950 met het bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard en in 1980 een vervolg kreeg met het bezoek van koningin Beatrix en prins Claus.

Nuchter, energiek, creatief en verbindend is de rode draad die door het programma voor het bezoek aan Groningen loopt.

Provinciehuis aankomst koninklijk paar bij het Provinciehuis 9.00 uur
start bezoek 9.15 uur
Martinikerkhof (1) wandeling over Martinikerkhof met onder meer:■     jeugdcircus Santelli

■     koningslinde

9.16 – 9.20 uur
MonumentSt. Joris en de Draak (2) draaiorgel ‘de Pronkjewail’ 9.22 – 9.24 uur
Hoek Grote Markt (3) blik op het toekomstige Forum 9.26 – 9.30 uur
Midden  op de Grote Markt (4) City of Talent, thema Energy 9.31- 9.35 uur
Podium, op weg naar hetStadhuis (5) Big band van het Prins Claus Conservatorium 9.40 – 9.42 uur
Noordzijde Stadhuis (6) kunstproject Academie Minerva 9.43 – 9.48 uur
Bij het Goudkantoor op hetWaagplein (7) Koffie drinken: City of Talent, thema Healthy aging 9.49 – 9.55 uur
Zuidzijde Stadhuis (8) Eurosonic/Noorderslag, Noorderzon, Noorderlicht, Swinging Groningen 9.56 – 10.02 uur
Bordes Stadhuis (9)
  • ondertekening Gulden Boek
10.04 – 10.09 uur
bordestrap naar beneden, naar de auto’s 10.10 – 10.15 uur

 

Persconferentie Provinciehuis koninklijk paar-3536Leek: landgoed Nienoord

Rond 10.30 uur ontvangt burgemeester Hoekstra van de gemeente Leek het koninklijk paar op het landgoed Nienoord.  Daar maken ze een tocht in een historische koets van het Nationaal Rijtuigmuseum. Op het borgterrein bezichtigt het paar de opgestelde museale koetsen en de door De Zijlen gemaakte portretten van koningen en koninginnen. In de tuin is er aandacht voor de drie genomineerde Groninger Kroonappels, veel muziek, een streekproductenmarkt en een ontmoeting met de Vereniging Groninger Dorpen. Hier presenteren 13 Groninger dorpen zich aan het paar. Op 26 april hebben veel kinderen in onze provincie meegedaan aan de Koningsspelen. De school met de meest originele Koningsspelen ontmoet het koningspaar. Op het gazongedeelte bij de borg speelt Kids United een voetbalwedstrijd tegen de Leekster Eagles. Burgemeester Hoekstra: ” Ik vind het geweldig dat het koningspaar naar Leek komt, waar de ommelanden zich presenteren op het prachtige landgoed Nienoord. In de korte periode van het bezoek proberen we zoveel mogelijk van onze mooie provincie te laten zien.”

Foto’s: Siebrand Wiegman/Koninklijkhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *