Wijkbedrijf Selwerd op de goede weg

nederland 2014, selwerd, selwerd in uitvoering, bottelroosstraatOm achterstanden aan te pakken heeft de gemeente de afgelopen jaren in de ontwikkeling van de wijk Selwerd geïnvesteerd. Dit werpt zijn eerste, voorzichtige vruchten af. “We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet”, aldus het college.

In 2013 is besloten om extra aandacht te geven aan de wijk Selwerd. Bewoners en instellingen signaleerden dat de ontwikkeling van de wijk achterbleef ten opzichte van andere wijken in de stad. De gemeente investeerde in wijkontwikkeling door onder andere het Werkbedrijf op te richten.

Voor en door bewoners
Het wijkbedrijf ontwikkelt en voert wijkdiensten uit voor en door bewoners. In een oud schoolgebouw  zitten kleine ondernemers en vrijwilligers die tegen een kleine vergoeding klusjes doen voor mensen uit de wijk, zoals hulp bij de administratie, verhuizen, opruimen en boodschappen doen. In samenwerking met partners als woningcorporaties en beveiligingsbedrijf Reco werkt het Wijkbedrijf aan thema’s als veiligheid, beter wonen en energiebesparing. Het wijkleerbedrijf, met partners als het Alfa College, begeleidt hier stagiairs die werkervaring willen opdoen in de wijk.

Groot succes
Door ‘buurtbodes’ in te zetten heeft het Wijkbedrijf Selwerd ervoor gezorgd dat woningcorporatie Nijestee een hondertal huurwoningen beter gaat isoleren. De buurtbode gaat van deur tot deur, in plaats van te flyeren, en heeft daarmee een groot bereik. Binnenkort start het project ‘energiecoach’, om energie en geld te besparen. “Het wijkbedrijf begint een groot succes te worden”, meent wethouder Roeland van der Schaaf. “Ik denk dat we een trend te pakken hebben die navolging zal vinden.”

Wonen, werk, inkomen
Uit het tweejaarlijkse onderzoek van de gemeente naar veiligheid in al haar wijken blijkt dat Selwerd de grootste stijging heeft laten zien in veiligheid en veiligheidsgevoel. Het college constateert voorzichtig dat wijkontwikkeling in Selwerd zijn vruchten begint af te werpen  Ook de komende tijd blijft de gemeente in Selwerd en het Wijkbedrijf investeren, met name op thema’s als wonen, werk en inkomen.

1 gedachte op “Wijkbedrijf Selwerd op de goede weg

  1. Ik wil ook zo’n donkere bril! Door de mijne zie ik nog steeds dealers en verloedering op elke straathoek. Huiseigenaren die tig studenten in hun huis plempen en vervolgens het huis en tuin niet meer onderhouden waardoor je als buurt bewoner langzamerhand het gevoel krijgt in een getto te leven. Zwerfvuil overal en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alstublieft, waar kan ik die inktzwarte bril van jullie kopen? Dan ziet mijn wereld er vast ook een stuk mooier uit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *