Witte esdoorn of zilveresdoorn

natuur bomen witte of zilveresdoorn-1De witte esdoorn (Acer saccharinum, synoniem: Acer dasycarpum) of zilveresdoorn, hier in het Noorderplantsoen in Groningen, is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De plant komt van nature voor in het oosten van de Verenigde Staten. De plant wordt tot 30 m hoog. De takken groeien eerst opgaand en worden later afhangend en breekbaar.

De bladeren zijn diep vijflobbig, tot de helft ingesneden, 8-14 cm breed en ze hebben een witte onderkant. De middelste lob is twee maal zo lang als breed. De bladrand is dubbelgezaagd.

 

natuur bomen witte of zilveresdoorn-2De plant bloeit in maart en april bij het uitlopen van de bladeren. De bloemen zijn groenachtig. Ze hebben geen kroonbladeren en ontstaan in kleine trosjes uit de zijknoppen. De vruchtvleugels vormen een stompe hoek.

Acer saccharinum ‘Laciniatum’ is een grote cultivar met sterke en sierlijk overhangende takken in een losse kroon. Deze heeft grote bladeren met diep ingesneden, smalle, scherpgezaagde lobben. Het is een zeer windgevoelige boom.

 

Bron: Wikipedia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *