WK Snert- en stampotkoken op Alfa-college Lewenborg

groningen-lewenborg-alfa college-wk snert- en stampotkoken-14Het WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken vindt vandaag, 21 februari 2014,  voor de tweede keer plaats in de prachtige keukens van het Alfa-college aan de Kluiverboom 3 in Groningen. Koks uit de regio en onder meer uit Noord-Holland en Friesland.

groningen-lewenborg-alfa college-wk snert- en stampotkoken-5Onder de deelnemers de 11-jarige Owen Drenth, de jongste deelnemer WK Snert en Stampotkoken die wordt gevolgd door het jeugdjournaal.

Een gezellige dag waarop bezoekers snert en stamppot mogen proeven en live muziek kunnen luisteren. Aan het eind van de dag worden de winnaars bekend gemaakt.

SNERT  =  ERWTENSOEP.

De oorsprong van erwtensoep in de volksmond snert heeft een lange traditie. Immers de kleine groentetuin rondom je huis leverde aan het einde van de oogsttijd nog wel wat restjes op. Zoals een aardappel, prei, knol,wortel werden verzameld, samen met restjes van het slachten van je varken werd in de pan gegooid. En samen met spliterwten kon je dan heel goedkoop een maaltijd gereed maken!

Alle foto’s: klik hier

STAMPPOT = winterkost in vele variaties.

Stamppot wordt al dan niet in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot. De stamppot wordt in vele variaties bereid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *