Zonnecentrale voetbalstadion Euroborg uitgebreid

zonnepanelenDe zonnecentrale op voetbalstadion Euroborg in Groningen wordt de komende weken in omvang verdubbeld. Er worden momenteel 561 nieuwe zonnepanelen gelegd. Dat aantal komt bovenop de huidige 531 stuks die al sinds februari duurzame stroom opwekken. Initiatiefnemers Essent, de stichting 1 miljoenwatt en FC Groningen verwachten dat het nieuwe gedeelte medio september gereed is.
infographic-zonnecentrale euroborgDe groene centrale op het dak van het voetbalstadion is geheel tot stand gekomen via crowdfunding. Particuliere investeerders konden een of meerdere panelen adopteren en zo de bouw van het zonnedak mogelijk maken. Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen is het project het grootste collectieve zonnestroomproject in Nederland tot nu toe.
De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de al eerder gelegde exemplaren. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is genoeg om ongeveer 70 huishoudens van stroom te voorzien.
Het zonnedak levert sinds februari dit jaar duurzame stroom. FC Groningen verbruikt deze en betaalt er de marktprijs voor aan de eigenaren van de panelen. Datzelfde gaat gelden voor de nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *