Zwemster Marieke Tienstra wint Sportstimuleringsprijs 2016

Zwemster Marieke Tienstra ontving gisteravond uit handen van wethouder Paul de Rook de Sportstimuleringsprijs 2016. De  andere genomineerden waren atletiekster Jorinde van Klinken en dammer Wouter Wolff.

De sportstimuleringsprijs voor jong sporttalent bestaat sinds 1991. De prijs is een bronzen beeld van Jan Steen en een geldbedrag van € 1.250,-.

 

Marieke Tienstra

Marieke traint bij RTC-KNZB te Drachten in het trainingscentrum van de bond, haar thuis vereniging is TriVia Groningen. Marieke traint veel, is veelzijdig en weet op diverse slagen hoog te presteren op zowel de korte baan als de lange baan. Haar drukke trainingsschema combineert ze knap met haar VWO. Op het NK 2016 in Hoofddorp werd ze onder meer Nederlands Kampioen senioren op de 400 meter wisselslag. Daarnaast werd ze in 2016 geplaatst voor de Europese Jeugd Kampioenschappen in Hongarije, een zeer knappe prestatie.

Jorinde van Klinken

Jorinde is 16 jaar, zit in het examenjaar van het VWO en weet hoog te presteren in haar sport. Ze staat in haar leeftijdscategorie al meerdere jaren bovenaan. Ze heeft zich toegespitst op kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren. Het afgelopen jaar heeft Jorinde grote sprongen gemaakt in haar prestaties. Zo heeft ze haar afstanden op alle onderdelen weten te vergroten en is ze op de ranglijsten voor Kogelstoten 3kg en Discuswerpen 1kg omhoog geklommen. Het feit dat Jorinde op 16 jarige leeftijd mee mocht doen aan het WK onder de 20 is een groot compliment waard. Daarnaast weet Jorinde ook tussen de Senioren goed te presteren, terwijl ze vaak de jongste deelneemster is.

 Wouter Wolff

Wouter is een groot talent in de damsport. Hij heeft naast talent ook veel doorzettingsvermogen. Sinds dit jaar breekt hij door op internationaal niveau. Wouter traint naast school ongeveer 20 tot 30 uur per week. Daarnaast is hij Nationaal Talent (NT). Dit is een topsportprogramma dat mede wordt gefinancierd door het NOC/NSF. Wouter wil in de toekomst wereldkampioen dammen worden bij de volwassenen. Het is een bescheiden jongen met een grote topsportmentaliteit en een sterke uitstraling.

 

Sportpenningen

Naast de sportstimuleringsprijs reikte de wethouder 11 gemeentelijke sportpenningen uit. Zeven daarvan gaan naar individuele sporters en 2 naar sportteams die een goede prestatie op nationaal of internationaal niveau hebben geleverd in 2016.

De overige twee sportpenningen zijn de sportpenningen voor de breedtesport. Het college heeft besloten dit jaar twee penningen voor de breedtesport uit te reiken aan Vereniging Schermcentrum Noord en Stichting Kelderwerk.

SchermCentrum Noord wil door middel van de schermsport een sportieve bijdrage leveren om jongeren weerbaarder, zelfredzamer en zelfbewuster te maken. Om de relatief onbekende sport op de kaart van Groningen te zetten heeft SCN afgelopen jaar zeer veel (basis)scholen in Groningen bezocht om schermlessen te geven aan kinderen. Daarnaast heeft SCN verschillende toernooien georganiseerd waaronder het eerste Internationale Martini Open toernooi voor recreatieve schermers. En doet SCN mee aan  programma’s als de Koningspelen en Special Heroes waarvoor zij diverse clinics heeft verzorgd en nog gaat verzorgen in 2017.

Stichting Kelderwerk probeert door haar activiteiten, meer mensen tot bewegen te stimuleren en tot elkaar te brengen door samen te sporten, te werken en te ontspannen. Kelderwerk biedt mensen de gelegenheid zich persoonlijk te ontwikkelen en te verbeteren. Ze maken werk van bewegen (voor de vele deelnemers aan de trainingen en activiteiten) en ze maken van bewegen werk (voor de vele vrijwilligers en herintreders). Het werkleertraject van de stichting is gericht op sociale activering en is gericht op participatie en toegankelijkheid. Eén van de doelstellingen van de stichting op de langere termijn is om in samenwerking met andere welzijnsinstellingen een bijdrage te leveren aan de sociale integratie en ondersteuning van kwetsbare groepen uit onze samenleving.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *