Buste Von Rabenhaupt verhuist naar de zuidzijde van het stadhuis

‘Langgekoesterde wens KVVV in vervulling’

Het college van B&W heeft ingestemd met de verplaatsing van de buste van Carl von Rabenhaupt van de noordzijde van het stadhuis naar de zuidzijde van het Goudkantoor (hoek Waagplein-Waagstraat). Daarmee komt het college tegemoet aan een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken om Von Rabenhaupt weer naar het zuiden te laten kijken, daar waar de vijand vandaan kwam.

Onder leiding van Von Rabenhaupt hield Groningen in 1672 stand tegen de belegering van de stad door de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Dit wordt elk jaar gevierd op 28 augustus, Groningens Ontzet.

Van 1972 tot 1994 stond de buste van Von Rabenhaupt, gemaakt door beeldhouwer Willem Valk, onderaan de trap van het Stadhuis. In 1994 werd het verplaatst naar de noordgevel van het Stadhuis. Historisch gezien kijkt Von Rabenhaupt sinds die tijd de verkeerde kant uit, want Bommen Berend viel de stad immers vanuit het zuiden aan.

 

In de afgelopen jaren is vaker gekeken naar de mogelijkheden voor verplaatsing van de buste naar de zuidgevel van het Stadhuis, maar dat bleek om meerdere redenen niet mogelijk. In nauwe samenwerking tussen de KVVV en het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) is nu een goed alternatief gevonden aan de zuidgevel van het goudkantoor. De KVVV heeft sponsors gevonden om de kosten van de verplaatsing te dekken. Het is nog niet bekend wanneer het beeld van Von Rabenhaupt definitief wordt verplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *