Fietsers krijgen voorrang Eikenlaan – Zernike

groningen-selwerd-eikenlaan-oversteek-1Na twee jaar studie krijgen fietsers straks voorrang op één van de drukste fietspaden van Nederland, de oversteek Eikenlaan richting Zernike. Dat is de uitkomst van de gemeenteraad die gisteravond met meerderheid instemde met het voorstel. Niet alle bewoners zullen blij zijn met de uitkomst liet wethouder Paul de Rook gisteren weten. Het voorstel is de uitkomst van een bewonersvariant waarbij het stedelijk belang zorgvuldig is afgewogen.   

Dagelijks fietsen zo’n  18.000 fietsers over het fietspad door Park Selwerd richting Zernike. Het fietspad wordt wat breder gemaakt waardoor bomen zullen sneuvelen. Om de oversteek veilig te maken, wordt het  kruispunt verhoogd of de rijbaan worden versmald. De wethouder verwacht geen problemen met het openbaarvervoer. Deze zijn binnen de dienstregeling op te vangen. De route over het Jaagpad, Zonnelaan (inmiddels minder belast) en de route door Park Selwerd voorzien in meer veiligheid die passen in de mobiliteitsstrategie van de gemeente Groningen, aldus de wethouder.

De wethouder deed de toezegging dat er in februari overleg zal plaatsvinden met de bewoners.

Het trainingsveld achter De Fontein, welke nauwelijks gebruikt wordt,  blijft beschikbaar als trainingslocatie voor voetbalclub Mamio.

Ook zijn er plannen voor een nieuw fietspad langs de zuidkant van de noordelijke ringweg, om de oostelijke stadswijken beter te verbinden met Zernike. De wethouder ziet geen voordelen een nieuw fietspad te realiseren aan de Noordzijde. De noordzijde  is veel complexer.

3 gedachten over “Fietsers krijgen voorrang Eikenlaan – Zernike

 1. Ik vind dit onvoorstelbaar dom van dhr. de Rook.
  Ik verwacht niet anders dat er straks bloed kleeft aan de handen van dhr. de Rook want ondanks waarschuwingen van politie, brandweer en ambulance dramt hij zijn levensgevaarlijke plan door.
  Misschien had de gemeente een vooruitziende blik door aan het Hoendiep een extra crematorium te bouwen.

 2. Dat de bewoners het hier niet mee eens zijn, komt omdat zij dagelijks de gevaarlijke verkeerssituaties zien, meestal veroorzaakt door de domme, arrogante fietser die zich niet aan welke verkeersregel ook wenst te houden, dit word met het nieuwe plan alleen maar erger.
  Het gaat een dodelijke oversteek worden en je zal ook maar afhankelijk zijn van hulpverlenende diensten, die komen er niet door, want een fietser is een egoïst die zich niet aan regels wenst te houden en een blauw zwaailicht stoppen ze niet voor als ze die al zien of horen met hun oordopjes in en neus op de smartphone gericht.
  De mensen die de praktijk kennen worden vaak niet gehoord omdat het niet in het straatje van één of andere wethouder past die alleen in theorie vanachter zijn bureau een situatie beoordeeld.

 3. Ik vind het onbegrijpelijk dat de wethouder het plan van de 3 wijkraden, waarbij park Selwerd ontzien wordt, gelijkwaardig vindt aan het plan van de raad maar vervolgens het raadsplan omarmt. Hoezo burgerparticipatie? Deze wethouder moet weg; bijltjesdag over anderhalf jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *