In park Selwerd brandt tijdelijk de kachel

In Groningen-Noordwest zijn de geothermieplannen stopgezet en is men op zoek naar een duurzaam alternatief waarover een definitief besluit in het voorjaar van 2019 wordt verwacht. Een voorkeursscenario, met onder meer restwarmte van datacenters, is inmiddels uitgewerkt. Deze bron moet de bedrijven en woningen van Zernike, Paddepoel en Selwerd in de toekomst gaan verwarmen.
Op het Zernike staat inmiddels een centrale waar twee pijpleidingen uitsteken. Deze bestaat uit een loods met daarin twee warmtekrachtkoppelingen, twee gasgestookte van zes megawatt en een buffertank. Het eerste warmtenet dat Warmtestad in gebruik gaat nemen en voorlopig op gas gestookt zal worden waarvan de leidingen uit het ketelhuis steken omdat er onder het gebouw niet in de archeologisch waardevolle bodem gegraven mag worden.

Zolang er geen definitieve bron in gebruik genomen is zijn er twee verplaatsbare verwarmingsketels aangeschaft waarvan één geplaatst is in Park Selwerd en het Dragant flat in de Duindoornstraat in Selwerd gaat verwarmen. Een tijdelijke situatie in een ecologisch park waarvan ons verzekerd is dat de luchtafvoer voldoet aan de milieukwaliteitsnormen.

Warmtenetten zijn volgens wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) onmisbaar voor een betaalbare verduurzaming van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *