Internationale aandacht Nul op de Meter in Paddepoel

Woensdag 29 augustus mocht Lefier voor de tweede keer binnen korte tijd een groep internationale bezoekers verwelkomen. Het gaat om ongeveer 30 architecten en technici uit New York. De Amerikaanse bezoekers zijn bijzonder geïnteresseerd in de techniek die is toegepast bij het Nul-op-de-Meter (NOM) maken van 120 portiekwoningen aan de Pleiadenlaan. Woningcorporatie Lefier en aannemer Dura Vermeer gaven het bezoek uitleg over de duurzame wijze waarop de woningen energieneutraal gemaakt zijn.
Nul op de Meter
Bij NOM projecten worden oude woningen geïsoleerd met een innovatieve isolatiegevel en uitgerust met zonnepanelen, warmtepomp en duurzaam ventilatiesysteem. NOM houdt in dat het energieverbruik van de woning aan het einde van het jaar gelijk is aan de opbrengst van de zonnepanelen. Met deze aanpak kunnen huizen op veilige manier gasloos worden gemaakt.

Internationale aandacht voor uniek project
Het project aan de Pleiadenlaan is uniek omdat het de eerste portiekwoningen in Nederland zijn waarbij de NOM-aanpak is toegepast. “Het ombouwen van portiekwoningen is veel complexer dan het ombouwen van eengezinswoningen. Dat komt omdat het bij deze projecten veel lastiger is om de buitenkant te isoleren. De methodiek die we met Dura Vermeer toepassen is erg succesvol, en trekt steeds meer internationale belangstelling” vertelt Oeds Keizer, projectleider van Lefier.

Franse bezoekers
Eerder deze zomer bracht een groep van 50 Fransen al een bezoek aan de energie-neutrale portiekwoningen aan de Pleiadenlaan. Ook zij wilden meer weten over de aanpak die Lefier hanteert bij het Nul op de Meter maken van deze portiekwoningen.

Duurzaamheidsambitie Lefier
Lefier begon in 2014 met het eerste NOM-project. De woningcorporatie wil voor 2050 al haar woningen energieneutraal en gasloos maken, zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *