Meer verduurzaming van sociale huurwoningen in Groningen

groningen-paddepoel-voermanstraat-nul op de meter-9GroenLinks wil bij de verduurzaming van sociale huurwoningen van tevoren meer duidelijkheid over verlaging van de energierekening. Huurders weten dan waar ze aan toe zijn, en zullen sneller kiezen voor het energiezuinig maken van hun woning. Daarnaast wil GroenLinks dat huurders van sociale huurwoningen meer ruimte en ondersteuning krijgen om zelf duurzaamheidsmaatregelen te nemen.

In de prestatieafspraken tussen woningbouwcorporaties en de gemeente Groningen staat dat de corporaties meer woningen energiezuiniger gaan maken. Veel huurders zijn echter niet overtuigd van de besparing op hun energierekening in verhouding tot de huurverhoging en willen daarom niet meedoen.

GroenLinks raadslid Martijn van der Glas: ’Door huurders meer garanties te bieden, zoals dat in de Voermanstraat door Lefier is gedaan, zullen ook de gemeentelijke duurzaamheidsdoelen sneller bereikt worden.’Van der Glas verwacht dat corporatiewoningen sneller duurzamer zullen worden gemaakt als huurders vooraf meer duidelijkheid krijgen over de gevolgen.

Hij verwijst hierbij onder meer naar nul op de meter in de Voermanstraat in Paddepoel.

groningen-paddepoel-voermanstraat-nul op de meter-8

Daarnaast signaleert GroenLinks dat niet altijd tegemoet willen komen aan wensen van huurders om hun woning energiezuiniger te maken. Diverse huurders hebben GroenLinks hierover benaderd. GroenLinks vindt dat huurders van sociale huurwoningen meer ruimte en ondersteuning zouden moeten krijgen om zelf duurzaamheidsmaatregelen te nemen.

De fractie van GroenLinks dient woensdag in de gemeenteraad een motie in om te onderzoeken of huurders bij verduurzaming van hun woning vooraf meer zekerheid kunnen krijgen over de hoogte van hun energierekening.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.