Open Raad nieuw experiment in Groningen

Raadsleden adopteren goede ideeën van Stadjers
groningen-centrum-grote markt-vlaggen stadhuis (1 van 1)

 De gemeenteraad van Groningen gaat iets nieuws doen: de Open Raad. In de Open Raad bepalen niet politici de agenda, maar de Stadjers. Inwoners van Groningen kunnen in de Open Raad op zaterdagmiddag 12 november hun ideeën voor hun straat, wijk of voor de hele Stad vertellen. Raadsleden kunnen deze plannen adopteren. Om mee te denken en mee te helpen om ze ook echt uit te voeren.
De gemeenteraad nodigt Stadjers uit met mooie ideeën naar de Open Raad in het stadhuis te komen. “Een creatief plan om de contacten tussen wijkbewoners te bevorderen”, noemt raadslid Diederik van der Meide als voorbeeld. “Of een spannend idee om de stad nog beter op de kaart te zetten. Kom maar op met goede ideeën die de Stad beter en leuker maken.”

Adopteren
Stadjers lichten hun plannen in de Open Raad kort toe. Na de presentaties wordt er steeds gestemd om te kijken wat de gemeenteraad ervan vindt. Als raadsleden enthousiast zijn, kunnen ze een initiatief adopteren. Dat betekent dat zij samen met de bedenkers van het plan kijken hoe het een succes kan worden. Ook als er geen meerderheid is, kunnen raadsleden het plan adopteren om te kijken wat er misschien tòch nog mogelijk is.

Luisteren
De Open Raad is geen officiële raadsvergadering, maar een experiment. “Het is een nieuwe manier om goede ideeën van Stadjers een kans te geven”, vertelt raadslid Arjen Banach. “Adoptie door één of meer raadsleden kan misschien net dat duwtje zijn om een goed idee ook echt te kunnen uitvoeren.” De Open Raad is een idee van de gemeenteraad zelf. “We denken als raad na over nieuwe vormen van contact met de Stadjers”, legt raadslid Van der Meide uit. “We komen als raadsleden al in de wijken voor het contact met de Stadjers. Maar de inwoners zijn ook van harte welkom op het stadhuis. Met de Open Raad in het stadhuis midden in de stad bieden we de Stadjers een nieuw podium. De Open Raad is een nieuwe manier om naar de Stad te luisteren.”

Leuker en leefbaarder

De Open Raad in het stadhuis op de Grote Markt is van 15.00 tot 16.30 uur op zaterdag 12 november, de laatste dag van Let’s Gro. Dat is een driedaagse manifestatie over de toekomst van de stad Groningen. “Open Raad past daar goed bij”, vindt raadslid Banach. “Want in de ontmoeting tussen Stadjers en raadsleden bij de Open Raad gaat het juist om creatieve ideeën om Groningen nog leuker en leefbaarder te maken.”
Live uitgezonden
Ook Stadjers die geen initiatief voor de Open Raad hebben, zijn welkom om die zaterdagmiddag naar alle plannen te luisteren en de stemmingen mee te maken. De Open Raad wordt ook live op internet uitgezonden via groningen.nl/gemeenteraad. Er kunnen zo’n tien voorstellen worden behandeld. Na de Open Raad kunnen Stadjers en raadsleden met een hapje en een drankje met elkaar verder praten.

Aanmelden

Initiatieven voor Open Raad kunnen worden aangemeld via [email protected]. Dan wordt er contact opgenomen. Voor meer informatie: Diederik van der Meide, raadslid (06 551 163 33, [email protected]) en Arjen Banach, raadslid (06 245 771 14, [email protected]) of de Griffie van de gemeenteraad (050 367 77 02, [email protected]).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *