Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid werpt eerste vruchten af

werkervaringsplekken-1Op een zeer druk bezochte conferentie is in aanwezigheid van de landelijk ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, mevrouw  Mirjam Sterk, door werkgevers en jongeren verteld wat de aanpak van jeugdwerkloosheid voor hen betekent.

In Groningen wordt vooral ingezet op de groep kwetsbare jongeren die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen. Maar het actieplan biedt ook kansen voor hoger opgeleiden. De uitvoering van de plannen is eind 2013 gestart.

In de arbeidsmarktregio Groningen zijn sindsdien al ruim 200 jongeren begonnen in één van de 30 projecten en 40 van de 400 vouchers zijn uitgegeven. Tijdens de conferentie kwam er een nieuw project bij voor nog eens 200 jongeren.

Wethouder Ton Schroor, voorzitter van de arbeidsmarktregio Groningen, ontving uit handen van de Noorderlinkpartners een cheque met 200 werkervaringsplaatsen voor hoog opgeleiden (HBO en WO). Deze 35 grote werkgevers in Groningen gaan zich inzetten om pas afgestudeerden werkervaring op te laten doen. Het gaat om additioneel werk, waardoor de kans op het vinden van een betaalde baan wordt vergroot.

 

Ook alle andere werkgevers zijn opgeroepen een bijdrage te leveren aan de vermindering van de jeugdwerkloosheid. En dan gaat het meestal om kwetsbare jongeren met een lage opleiding.

Werkgevers die al extra jongeren opleiden of werk bieden, vertelden hun ervaringen. En soms moeten jongeren terug naar school of naar een leer-werktraject.

werkervaringsplekken-2De opkomst bij de bijeenkomst was overweldigend. En dat was geweldig voor de groep van 60 werkzoekende  jongeren die waren uitgenodigd. Zij konden aan het eind van de bijeenkomst afspraken maken met de deelnemers en zelf aangeven waarbij ze hulp nodig hebben om richting arbeidsmarkt te komen. Niemand heeft de zaal verlaten voor er een afspraak met een jongere was gemaakt. De betrokkenheid bij het onderwerp was al groot en wordt de komende tijd alleen maar groter.

Foto’s: Gemeente Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *