Slimme Fietsroute naar Zernike boekt succes! Nu de veiligheid nog!

Fietsers kiezen vooral de fietsroute door Park Selwerd om naar Zernike te komen

steden nederland, groningen, selwerd

De afgelopen maanden heeft de gemeente Groningen geprobeerd om fietsers te verleiden een andere route naar Zernike te kiezen dan de Zonnelaan. De belangrijkste reden tot het promoten van alternatieve routes was een vermindering van de filevorming van het autoverkeer ter hoogte van de Noordelijke Ringweg, dat aan grote stromen fietsers voorrang moet verlenen. Bovendien zijn de alternatieve routes voor fietsers sneller en aantrekkelijker. Vooral omdat langs deze routes geen verkeerslichten staan.

Dagelijks maken ongeveer 10.000 fietsers gebruik van de fietspaden langs de Zonnelaan. Dat levert steeds vaker problemen op. Niet zozeer voor de fietsers zelf, maar wel voor de automobilisten. De grote stroom fietsers heeft namelijk voorrang op het autoverkeer dat van de Noordelijke Ringweg komt, met als gevolg oponthoud. Ook de kruispunten met verkeerslichten kunnen de grote stroom fietsers nauwelijks nog verwerken.

De gemeente Groningen is tijdens de KEI-week begonnen met het promoten van de twee alternatieve fietsroutes. De ene alternatieve route gaat via het Jaagpad langs het Reitdiep, de andere via de Bessemoerstraat, Wilgenpad en Park Selwerd. Beide routes werden tijdelijk voorzien van opvallende borden langs en markeringen op het fietspad. Het doel van de promotiecampagne was een afname van het aantal fietsers dat gebruik maakt van de fietspaden langs de Zonnelaan. Ondanks een totale toename van 3.000 fietsers naar Zernike blijkt dat de fietsers vooral de twee alternatieve routes wisten te waarderen. Vooral in de richting van Zernike is het aantal fietsers gedaald, terwijl het totaal aantal fietsers richting Zernike juist is toegenomen met ruim 13%. Met name de route via Park Selwerd bleek erg populair. Uit deze resultaten is gebleken dat het mogelijk is om, door middel van promotie en communicatie, fietsers te sturen via andere routes. Met als gevolg dat ook volgend jaar weer wordt ingezet op de promotie van de alternatieve fietsroutes van en naar Zernike.

 

Gedurende de campagne is studenten gevraagd om op de website www.slimmeroute.nl tips achter te laten voor verbeteringen op de alternatieve routes. In de afgelopen twee maanden heeft de gemeente Groningen in totaal 75 tips ontvangen. Een deskundige jury van inhoudelijk specialisten heeft alle tips beoordeeld op aspecten als creativiteit, financiële haalbaarheid, realiteitswaarde en diversiteit van de oplossingen. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 14 november a.s. om 10.30 uur in het stadhuis. Een aantal tipgevers licht zijn/haar idee kort toe waarna wethouder Joost van Keulen de allerbeste tip beloont met een nieuwe fiets. In de aanloop naar de KEI-week in 2014 wordt bekeken welke tips daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *