Warfhuizen kent een Kluis met maar één Monnink

Warfhuizen in de provincie Groningen kent een rooms-katholieke Kluis van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin. Een kluis is een klooster waar maar één monnik leeft, pater Hugo. De kluis is in 2001 gesticht in de voormalige hervormde kerk van Warfhuizen.

Na de komst van de ‘Bedroefde Moeder van Warfhuizen’ is de kapel van de kluis Nederlands noordelijkste Mariabedevaartplaats geworden.

Wonder van Warfhuizen

Na de opstelling van het beeld in de kapel begon het op te vallen dat het steeds drukker werd in de (zeer afgelegen) kerk. Het bleek dat veel mensen speciaal voor Maria naar Warfhuizen kwamen.  In het begin waren dat vooral emigranten uit Spanje en Latijns-Amerika, maar al snel volgden katholieken uit de streek zelf die een dergelijke kapel altijd hadden gemist. De bedevaartgangers komen van steeds verder weg naar Warfhuizen, ook uit Limburg, Duitsland en Vlaanderen. Dit verschijnsel wordt wel het ‘wonder van Warfhuizen’ genoemd. Deze term verwijst naar het feit dat de kapel een bedevaartplaats geworden is, juist zonder dat er een wonder of een verschijning is geweest.

In deze kapel werd in 2003 een levensgroot Spaans processiebeeld van de Moeder van Smarten geplaatst, onder de titel ‘Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin’. Het beeld is gesneden door de Sevillaanse beeldhouwer Miguel Bejarano Moreno, een van de beeldhouwers die zich gespecialiseerd hebben in het maken van beelden voor de beroemde processies in de Goede Week in Andalusië.

Het ruilen van de zakdoek

Een bijzonder gebruik in Warfhuizen is het “ruilen van de zakdoek.” Maria draagt in Warfhuizen een witte zakdoek om haar tranen mee af te drogen. Gelovigen vragen om die zakdoek in ruil voor een nieuwe die ze zelf meebrengen of ter plaatse kopen. Ze schenken Maria’s zakdoek vooral aan zieken,of ook wel aan mensen die voor een moeilijke opdracht (zoals examens) staan.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen.  Bron: Wikipedia 

2018 Pater Hugo, de kluizenaar in Warfhuizen is een priestermonnik die oorspronkelijk uit Odoorn komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *