Zwembad De Parrel verwarmd door biomassa

groningen-selwerd-de parrel-sinterklaas-10Besparing op energiekosten € 693.000 per jaar
Het college stelt de gemeenteraad voor in totaal € 4,9 miljoen beschikbaar te stellen voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen in 2015 en 2016. De besparing die met deze investering bereikt wordt is € 693.000 per jaar. Groningen wil energieneutraal zijn in 2035. Een ambitie waar de gemeente Groningen zelf het goede voorbeeld in wil geven door gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Met als doel dat alle 250 eigen gebouwen energiezuinig zijn voor 2035. Voorbeelden zijn de renovatie van de Stadsschouwburg en van zwembad De Papiermolen, led-verlichting op sportvelden en verwarming van zwembad De Parrel door biomassa.

Wethouder Mattias Gijsbertsen: “Het college wil binnen de eigen organisatie elk jaar 5% energie besparen. Nu bedraagt de gemeentelijke energierekening jaarlijks nog zo’n 6 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt gebruikt door de gebouwen die de gemeente in gebruik heeft. Het streven is daarom voor 2035 alle 250 eigen gebouwen energiezuinig te maken.”

GrESCo
Verantwoordelijk voor het realiseren van de energiebesparing is de Groninger Energie Service Compagnie (GrESCo). Deze gemeentelijke organisatie draagt zorg voor het integrale energiemanagement van de gemeente. De Gresco onderzoekt, adviseert en realiseert samen met de verschillende bedrijfsonderdelen van de gemeente de energiebesparing door een integrale werkwijze. Voorbeelden zijn de renovatie van de Stadsschouwburg en van zwembad De Papiermolen, ledverlichting op sportvelden en verwarming van zwembad De Parrel door biomassa. Vaak is er sprake van een win-win situatie. Bijvoorbeeld bij het toepassen van ledverlichting op alle gemeentelijke sportvelden. Naast besparing op energie wordt dan ook aanzienlijk bespaard op onderhoudskosten. Want door de toepassing van led hoeft verlichting minder vaak te worden vervangen. Deze besparing zet de gemeente weer in voor extra investeringen in energiebesparende maatregelen en bezuinigingen op de kosten van het gemeentelijk vastgoed. Zo financiert de gemeente de verduurzaming van de eigen panden.
Energiebesparing bij verbouw/renovatie


Waar mogelijk probeert de GrESCo bij verbouw of renovatie van gemeentelijke panden gelijk een energiebesparing te realiseren. Voorbeelden zijn de aanpak van het buurtcentrum Bessemoer, de aula van begraafplaats Selwerderhof en wijkpost Electronstraat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.