Nieuwbouw Moskee niet langer gewenst in Park Selwerd

groningen-paddepoel-morgensterlaan-moskee-1De wijkraad Paddepoel heeft  naar aanleiding van publicaties over de Moskee in het Dagblad van het Noorden een schrijven doen toekomen aan de Gemeente Groningen en een kopie naar de raadfracties. De buurt ondervind steeds meer overlast van de Moskee en de wijkraad zet vraagtekens of het wel gewenst is op deze locatie een nieuwe moskee te bouwen,

 

zeker als de bouw jaren gaat duren waarna de overlast eerder toeneemt dan af zal nemen. Ook een lange bouwtijd is een doorn in het oog van vele bewoners die de nieuwbouw van de moskee niet langer serieus nemen.

Eerder melden wij u dat één van de weinige boerderijen binnen de stadsgrenzen als historische waarde aangemerkt hoort te worden en met de vele leegstand aan kerken en gebouwen een passende oplossing gezocht moet worden. Het gebouw is in slechte staat in niet geschikt voor haar huidige functie. De witte boerderij zou een multifunctioneel gebouw moeten worden en als educatief centrum ingericht kunnen worden. De boerderij ligt aan het Pieterpad.

 

16 gedachten over “Nieuwbouw Moskee niet langer gewenst in Park Selwerd

 1. Dag, een moskee heeft ook een educatieve functie. Kinderen krijgen daar les. Ik zou niet weten, waarom het plan geen doorgang zou mogen vinden. De tram had me ook zo handig geleken, maar is helaas van de baan. Groningen moet eens meegaan met andere Europese landen en niet al zo zeuren!

 2. Ik begrijp er ook niks van ,er moet gewoon een nieuwe moskee komen dit is niet normaal als je naar andere steden gaat heb je gewoon nieuwe mooie goede gebouwen waar een functie voor moskee goed uitgevoerd kan worden ,in dit gebouw zou je denken wanneer gaat het instorten.

 3. De buurt ondervind steeds meer overlast van de moskee, en door deze uitbreiding zal dat verder toenemen. Aan de andere kant van de ringweg, daar waar het crematorium ligt, lijkt mij voldoende ruimte voor een moskee en ook qua parkeergelegenheid.

  De taal van bovengenoemde persoon geeft al een beetje de sfeer aan waarmee ze overlast veroorzaken. ik zal er alles aan doen om de bouw tegen te werken en het park dat ooit zo vredig was te beschermen van de ondergang.

  buurt paddepoel/ selwerd

  • Sander, wat is jouw probleem met de moskee als je dit concreet kunt maken voor ons Moslims.

   Je hebt het over problemen, met alle respect ..
   Er was een probleem, namelijk het parkeerprobleem en dit is als volgt opgelost:
   Wij staan in de Ramadan, met de beide Islamitische feestdagen en op elke vrijdag met groen/gele hesjes aan om het verkeer en tevens het parkeren te kunnen regelen. Daarnaast hebben wij in de Ramadan in de avonden mensen buiten staan om de moskee bezoekers zo stil mogelijk naar huis te begeleiden als het ware.
   Kortom, dit probleem is opgelost.

   Welk probleem ondervindt jij nog meer?
   Ik ben elke dag in de moskee te vinden en heb nooit mensen horen klagen, behalve als het gaat over de nieuwbouw, dan ontstaan er plotseling problemen. Zo zouden er twee vrouwen zijn belaagd, terwijl dit niet is gebeurd. Zo zou er een hond zijn aangevallen, wat ook niet is gebeurd. Wat er wel is gebeurd, is dat er vriendelijk werd gevraagd om de hond weg te houden van de deur van de moskee. Dit is niet zo’n gekke vraag lijkt me.

   ”De taal van bovengenoemde persoon geeft al een beetje de sfeer aan waarmee ze overlast veroorzaken. ik zal er alles aan doen om de bouw tegen te werken en het park dat ooit zo vredig was te beschermen van de ondergang.”

   Beste Sander, waarom nou het woordje ”ze”.
   Nu scheer jij alle Moslims over 1 kam, want je doelt natuurlijk op de Moslims. Een feit: Niet elke Moslim heeft een andere afkomst. Dat de een moeite heeft met de Nederlandse taal, maakt nog niet dat de ander er ook last van heeft.

   Jouw emotie leidt tot een discriminerende opmerking jegens de persoon die boven jou heeft gereageerd. Dit is natuurlijk niet hoe wij als mensen met elkaar omgaan.

   Als jij problemen ondervindt, horen wij als Islamitische gemeenschap graag wat jij te vertellen hebt en ook voor jou geldt, dat er een kop heerlijk gezette muntthee klaarstaat om van te genieten terwijl jij ons ”jouw” probleem uitlegt, zo dat wij daar wat mee kunnen doen.

   Een bekeerde Moslim, oftewel.. een oer Hollandse jongen in een Islamitisch jasje.

  • Het is een gevaarlijk geworden welke toe is aan vernieuwing.
   Wij als Moslims hebben deze taak op ons genomen, daar waar niemand anders deze taak op zich nam.

   Het gebouw van stichting Islamitisch centrum Groningen zal een enorme bijdrage leveren aan de samenleving in Groningen. Het zal een multifunctionele rol bekleden voor de Moslims EN de niet Moslims. Wij hopen een ieder te kunnen betrekken en mochten daar vragen over zijn, kunt u aan de bel trekken of gewoon even een kop thee komen halen.

 4. De uitspraak hierboven begrijp ik even niet: “Groningen zal een enorme bijdrage leveren aan de samenleving in Groningen” wat voegt de islam toe aan onze Nederlandse cultuur als de islamitische vrouwen noch steeds worden achtergestel en niet gelijk worden gesteld aan de man is er sprake van discriminatie. De islam past zich niet aan de tijd waarin wij nu leven. Ook wij hebben rechten en wensen ons park te houden en een moderne moskee niet gepast is in het park.

 5. Beste Anoniem,

  Allereerst wil ik zeggen dat ik het ongelooflijk jammer vind hoe jij je reactie vol vooroordelen over de islam hebt gezet. Niks van jouw reactie klopt en dat zal ik bewijzen middels de bronnen van mijn Geloof.

  1# Vrouwen zijn achtergesteld?
  De vrouwen in de pre-Islamitische tijd werden enorm slecht behandeld. Zo slecht dat zelfs de dochters werden vermoord en men rouwde wanneer zij een dochter kregen.

  – Wat zegt de Islam over dochters?
  De Profeet (Vrede zij met hem) zei: ”Een ieder die twee meisjes grootbrengt tot zij de volwassenheid bereiken – diegene en ik zullen (samen) komen op de Dag der Opstanding – en hij strengelde zijn vingers, in het Paradijs. [Overgeleverd door Sahih Muslim]

  – Wat zegt Allah in de Qur’an over de vrouwen en mannen? Zijn zij gelijk?
  3:195 En hun Heer heeft hun (smeekbede) verhoord, (zeggende:) “Voorwaar, Ik doe het werk van de werkenden van jullie niet verloren gaan, of het nu man of vrouw is, jullie komen uit elkaar voort.

  En in een ander vers benadrukt Allah:
  16:97 “Wie het goede doet, man of vrouw, en hij gelooft: voorwaar aan hem geven Wij een goed leven. En Wij zullen hen zeker belonen met hun beloning, volgens het beste wat zij plachten te doen.”

  Allah heeft ons verboden een vrouw te ‘erven’ of te zien als bezit.
  Allah zegt namelijk:
  4:19″O, jullie die geloven, het is u niet toegestaan vrouwen tegen hun wil te erven.”

  Toen de Islam eenmaal kwam, werden de vrouwen niet meer geërfd. Sterker nog, zij begonnen zelf erfrecht te krijgen. Allah zegt:
  4:7 Voor de mannen is er een aandeel in wat achtergelaten wordt door de ouders en de verwanten, en voor de vrouwen is er een aandeel in wat achtergelaten wordt door de ouders en de verwanten, of het weinig of veel is: een vastgesteld aandeel.

  Ben je nu nog zo verblind door onwetendheid en heb je nu nog je hart gesluierd voor deze waarheid over de vrouwen in de Islam?
  Dan nu over de moeder.

  Wat zegt de Profeet Mohammed (Vrede en Zegeningen zij met Hem) over de moeder? Is zij minder dan de vader omdat zij vrouw is?

  Een man kwam naar de Profeet (Vrede en Zegeningen zij met Hem) en vroeg:
  “O boodschapper van Allah! Wie heeft het meeste recht om door mij het beste behandeld te worden?” De profeet (Vrede en Zegeningen zij met Hem) antwoordde hem: “Jouw moeder.” De man zei: “Wie is de volgende?” Het antwoord van de profeet (Vrede en Zegeningen zij met Hem) verbaasd de man. “Jouw moeder”, zegt de profeet (Vrede en Zegeningen zij met Hem) weer. “Wie is de volgende?”, vraagt de man nogmaals. “Jouw moeder”, zo gaf de profeet(Vrede en Zegeningen zij met Hem) voor de derde maal ten antwoord. De man begrijpt hierdoor dat zijn moeder heel belangrijk is, daarom stelt hij zijn vraag nu anders: Als ik mijn plicht tegenover mijn moeder gedaan heb, wie komt er dan na haar?”, informeert hij. Gods boodschapper (Vrede en Zegeningen zij met Hem) zei: “Jouw vader.” [Overgeleverd door Sahih Bukhari en Sahih Muslim]

  Al met al, stop met je leugens over de Islam beste en verdiep je in de religie.

  Mede dankzij de opkomst van de Islam is de wetenschap zo ver gekomen als dat hij nu is. Zoek de namen op en er zal een wereld voor je open gaan!

 6. Functies die wij willen bekleden zijn onder andere:
  – Onderhoud van het park
  – Beveiliging (veiligheid) in en rondom het park
  – Interreligieuze bijeenkomsten organiseren om samen te leven in vrede
  – Informatie avonden, wijk avonden e.d. te organiseren in de Moskee
  – Open te staan voor vragen
  – Taalcursussen te geven (Nederlands, Arabisch, Engels, e.d.)
  En zo kan ik verder gaan. Genoeg ideeën die wij nog uit moeten werken, maar waar hard aan gewerkt wordt.

  Ik vraag u als geboren en getogen stadjer, om uw vooringenomenheid, woede, onwetendheid aan de kant te schuiven en open te staan voor anders denkende!

  • Daar is al een gebouw voor, aan de andere kant van de Eikenlaan! De Vensterschool IS een multifunctionele ruimte (daar is ookal een park voor gesloopt), dan is er aan de Selwerd kant ook nog de Berk. Hoeveel multi-culti-functie gebouwen moet je binnen 200 meter willen?????? Het park gaat niet door jullie onder houden worden want daar blijft niets van over.

 7. Wat een onwetendheid Margreet. Jammer, want wij willen zo graag in dialoog, in debat en gewoon in gesprek, maar dat kan alleen als de beide partijen dit willen. Helaas.

  De Berk is geen Moskee.
  Vensterschool is geen Moskee.
  Wij als Moslims vanuit de Moskee willen deze functie op ons nemen en niet alleen deze, wij willen bijvoorbeeld het park helpen veiliger te maken. Dit staat duidelijk beschreven beste Margreet.

  Hoe kom jij erbij dat het park ruimte moet maken voor ons?
  Heb je ons ooit gesproken, de bouwtekeningen gezien? Nee, vast niet.
  Oftewel, met alle respect.. je kletst wat uit je nek.

  Het park zoals hij nu is, zal blijven.
  Wij hebben een gebied waar de Moskee staat en die zal niet groter worden. Het gebouw zelf wordt alleen ‘iets’ groter. De bomen die op ”ons” terrein staan, zullen juist aan het park worden toegevoegd. Ook daar dragen wij ons steentje aan bij. Wij gaan misschien tuintjes maken bij de moskee (een kas, of noem het op.). Wie wil dat nou niet? Zo is de Partij v.d. Dieren ook weer blij.

  Leuke reactie.
  Kom eens een kop thee halen, zul je zien hoeveel erbij komt kijken.
  Wij zijn bezig met een verbouwing van het huidige gebouw (van het tapijt, een verfje tot het ombouwen van de badruimte/wasruimte. Dat jij hier niets van weet komt door je vooringenomheid en het volgen van de media helaas.

  Kom toch eens in gesprek met ons, wij eten je niet op … (Alleen als wij honger hebben).

  Met aanvallen kom je niet ver.
  Wij als Moslims staan open voor debat.
  Dit is meerdere keren aangegeven, maar helaas.
  Men lijkt niet te willen, tja.. Dan moet er ook niet worden gezeurd beste Margreet.
  Jullie hebben je kans gehad en helaas verspilt.

 8. En beste Margreet, met alle respect. Wij hadden jaren een oud bestuur die veel voor de moskee heeft betekent (van binnen) maar de buitenkant is vergeten. Wij als nieuw Bestuur staan voor het gebouw in zijn geheel en het park waar wij in zitten. Wij zijn er net 4 maanden, dus heb geduld.

  Allah zegt: ”Voorwaar, ik ben met de Geduldige.”

 9. Beste Jeffrey, wij willen geen tuintjes, wij willen geen kassen, wij willen het Selwerder park als het Selwerder park. MET z’n historische boerderijen. Als jij het verschil in hoogte en breedte tussen het oude en nieuwe gebouw niet kunt zien, ga dan naar een oogarts. Waar is in de lieve vrede BEVEILIGING voor nodig????? Gaat er iets gebeuren ? Mijn hele leven loop ik op elk willekeurig tijdstip (dag of nacht) en heb nooit een reden gezien voor beveiliging of zijn jullie ergens bang voor? Dan tot slot, want mijn tijd is kostbaar, nog 1 X beste man, van mij mag je een moskee hebben. 2 Als je wilt of 6, ze mogen tot in de hemel rijken of nog verder indien mogelijk. je mag zelfs belletjes, toeters, slingers en ballonnetjes! MAAR NIET IN EEN KLEIN WIJKPARKJE. Jij beschuldigt iedereen die tegen het park is van onwetende, haat verspreidende, botte racisten, je gaat je gang maar want ik weet beter. Eerlijkheidshalve wil ik nog wel even kwijt dat ik je een beetje bekrompen vind, invoelend vermogen komt bij jullie niet voor. Jullie willen wat en zo zal het geschieden. Het ga je goed beste man.

 10. Margreet, ik moet bekennen dat je best humor hebt.

  Ik vroeg je hoe hoog het gebouw gaat worden en hoe breed en komt mij aanvallen? Is dat hoe men tegenwoordig communiceert. Grappig.

  Er zit emotionele waarde in het gebouw, dat begrijpt iedereen. Ik heb persoonlijk ook veel positieve dingen meegemaakt in de moskee. Sterker nog, ik deed er mijn Shahada oftewel mijn geloofsgetuigenis.

  Beveiliging? Hoeveel gebeurde er in het park? Vrouwen die worden lastiggevallen, noem het op. Dit hoorden wij vaker. Daarnaast dienen wij de moskee te beveiligen gezien deze meerdere keren is aangevallen. Wellicht dat het je is ontgaan?

  Het park WIJKT NIET. Sterker nog, het park wordt groter. Wat wil je bereiken met je negatieve gevoelens? Nee hoor, nergens noem ik iemand racist, noch beledig ik ieder ander. Daar waar anderen dit wel doen helaas. Ik ga het gesprek aan en noem jou of een ander onwetend als ik onwetendheid besmeur. En betreffende het PARK en de HOOGTE en BREEDTE merk ik onwetendheid. Jammer..

  Wie is jullie?
  Wil jij nu werkelijk in termen als jullie en ons en dergelijke gaan spreken?
  Gatverdamme! Dit soort uitspraken maakt dat de wereld kapot gaat. Bedankt voor je eerlijkheid (pff) ..

  De Islam zal een opmars mee maken de aankomende jaren. De Moskeëen zullen blijven komen en reken maar dat dit goedheid in Groningen brengt!!

 11. Sorry hoor, een moskee is helemaal prima.. maar besteed je geld beter zeg!
  We gaan toch zeker geen historische boerderijen afbreken voor nieuwbouw?
  De panden die daar staan herinnerd veel mensen aan vroeger, ze passen in het park en horen er ook. Daarnaast past het nieuwe gebouw totaal niet in het park of de buurt.. Een paar prefab platen, grote ramen en een plat dak geven geen huis van rust en bezinning maar hoge stook kosten en vreemd weggewerkte airco kastjes!
  Dat de gemeente de bezwaar procedure in de vakantie periode start zegt ook al genoeg. Waarom het oude gebedshuis niet opknappen op duurzame en traditionele wijze, Hollandse en moslim cultuur laten samenkomen op een bestaande historische plek zal jullie meer vrede en acceptatie geven dan een nieuwe (naar mijn mening erg lelijke) uit de grond gestampt nieuwbouw pand. Waar is de ziel van dit gebouw.. waar is de sier? Een openbaar park is bedoeld om een hele buurt ontspanning te geven, harmonie en rust. Als er 10 omwonenden zijn die dit niet willen dan moet er zeker naar hun mening geluisterd worden. Verder is het heel nobel dat jullie de deuren voor iedereen open hebben staan, maar Groningers kijken de kat nu eenmaal uit de boom en met een te grote afstand tussen wat er nu staat en wat er moet komen zijn wij snel uitgekeken en komt die eerste stap over de drempel er nooit!
  Mijn advies, knap het oude gebouw om.. maak een mooie passende aanbouw. Denk bijv. aan oud Hollandse tegeltjes, die zijn deels gebaseerd op ontwerpen die je in een moskee ook vind. Denk aan lemen muren die vroeger veel in stallen werden gebruikt en tevens in veel moskeeën. Bouw wat mij part een gebouw lijkend op een ouderwetse hooikiep, de hoekpalen zou je op minaretten kunnen laten lijken, het punt dak van oosterse pannen maken en vervolgens een halve maan op de punt. De uitstraling van een boerderij met de sfeer van een moskee, dat lijkt me een beter plan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *